"Bevolking te laat betrokken bij zandwinning IJsselmeer"

De overheid heeft fouten gemaakt in de informatievoorziening over de mogelijke gevolgen van de zandwinning in het IJsselmeer. Dat zegt bestuurskundige Rieks Osinga. van de Thorbecke Academie in Leeuwarden. Volgens hem had het Rijk, de provincie of de gemeente De Fryske Marren al vier jaar geleden beter duidelijk moeten maken waar het eigenlijk om gaat.
© Omrop Fryslân
"Vooral omdat het hier om een gebied gaat dat sowieso de komende jaren het nodige krijgt te verduren. Zo wordt de Afsluitdijk aangepast, komen er windmolens en misschien dus ook nog zandwinning." Volgens Osinga is het daarom ook niet onverstandig dat er nu een paar weken extra nagedacht kan worden over die zandwinning.

Uitstel besluit

Afgelopen week nam de gemeenteraad het besluit om voorlopig nog geen ja of nee te zeggen tegen de zandwinningsplannen voor de IJsselmeerkust bij Oudemirdum. Reden daarvoor was dat er in de Tweede Kamer vraagtekens zijn over het verloop van het proces. Een motie waarin de Kamer de minister oproept om alle stappen nogmaals op papier te zetten, werd dinsdag unaniem aangenomen. Toch denkt Osinga dat er formeel niets verkeerd is gedaan.
"Alle stappen die genomen moeten worden, zijn ook genomen. Maar waar het misgaat, is dat er niet naar het totaalplaatje is gekeken. Er is niemand geweest die de effecten van de windmolens, de Afsluitdijk en de zandwinning bij elkaar heeft gezet. En vooral voor de bevolking is dat niet duidelijk genoeg geweest."
Het zandwinningseiland zoals het er volgens Roayal Smals uit komt te zien © Byld: promofilm Royal Smals
Het besluit om uit te stellen is wel opmerkelijk. Vooral omdat het zo laat is genomen. "Maar het is wel verstandig, als je ziet waar ze feitelijk een besluit over moeten nemen."
Osinga denkt dat de komende Provinciale Statenverkiezingen ook nog een rol kunnen spelen, nu het besluit in januari weer op de agenda staat. "Dan is het relatief kort voor de Statenverkiezingen van 20 maart. Ik kan niet in de hoofden van de politici in De Fryske Marren kijken, maar kan me heel goed voorstellen dat ze er wel over nadenken."