Toekomst Caparis wordt pas in februari duidelijk

07 des 2018 - 19:59

Volgend jaar februari moet duidelijk worden hoe de toekomst van de sociale werkvoorziening Caparis eruit komt te zien. Vrijdag zaten de acht gemeenten die eigenaar zijn van Caparis en de directeur van het bedrijf bij elkaar, om te bespreken hoe het verder moet. Caparis heeft 2200 mensen in dienst.

Tijdens een speciale bestuurdersconferentie kwamen de wethouders en de Caparis-directeur vrijdag bij elkaar in het gemeentehuis van Smallingerland. Bij Caparis werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Al jaren wordt er gediscussieerd over hoe de werkvoorziening moet functioneren. Sommige gemeenten hebben al eerder aangegeven niet meer met Caparis in zee te willen. Smallingerland, Leeuwarden, Heerenveen en Opsterland willen dat juist wel.

Constructief en positief

Wethouder Friso Douwstra van Leeuwarden: "Een paar gemeenten hebben gezegd: we gaan ervoor. Andere gemeenten hebben vragen. Die moeten ook bij hun raad langs. Dat begrijpen we, want zo werkt dat in een democratie. Daar hebben we vandaag erg constructief en positief over gesproken. Dat is belangrijk, vooral voor de mensen van Caparis."

De komende anderhalve maand moeten die overige gemeenten bepalen wat ze willen. Begin februari moeten dan spijkers met koppen worden geslagen. Het ziet ernaar uit dat het 'beschut werken', werk voor mensen die extra begeleiding nodig hebben, in alle acht gemeenten bij Caparis blijft. Volgens Douwstra zijn de gemeenten het erover eens dat die mensen beschermd moeten worden. "Dat is een kwetsbare groep mensen die aandacht en begeleiding verdient. Daar staan we met ons achten voor, daar is geen twijfel over", zegt Douwstra.

(advertinsje)