UNIS Flyers mogelijk uit competitie bij ontbreken eigen ijshockeybaan

07 des 2018 - 13:36

Er moet op korte termijn een oplossing komen voor UNIS Flyers, nu ze niet langer kunnen trainen en wedstrijden kunnen spelen in de ijshockeyhal van Thialf. Als het de club er niet in slaagt om thuiswedstrijden te houden, moet de club zich terugtrekken uit de competitie. Dat zou het einde van UNIS Flyers betekenen, zegt voorzitter Henk Hoekstra.

De UNIS Flyers met de supercup - Foto: Martin de Jong

De club geeft aan dat de eerste thuiswedstrijd, zaterdag 15 december tegen HYC Herentals, moet worden uitgesteld. Hoekstra vindt het nu nog te vroeg om het over aansprakelijkheid te hebben, maar sluit niet uit dat ze dat later nog laten uitzoeken. "Alles is er nu eerst op gericht om een andere baan te vinden. We moeten ijs hebben." Hoekstra is met het bestuur hard op zoek naar alternatieven, maar het lijkt vooreerst moeilijk om een geschikte baan te vinden.

Foto: Orange Pictures

Groot probleem met trainen en spelen

De spelers kunnen voorlopig trainen in de Elfstedenhal in Leeuwarden, maar deze hal leent zich minder goed voor wedstrijden, omdat er minder publiek in kan. Daarbij hebben vooral de jeugdteams nu een groot probleem met trainen en spelen. Volgens Chéval van den Bos, teamleider bij UNIS Flyers, trainen er acht jeugdteams zo'n twee tot drie keer in de week. "We kunnen wel uitwijken naar Leeuwarden, maar die hebben zelf jeugdteams die trainen."

Verregaande consequenties

De thuisbaan van de UNIS Flyers is eigendom van de gemeente, met Thialf als exploitant. De ijshockeyers huren de baan en zij werden donderdag compleet verrast door het nieuws dat deze dicht gaat, omdat de constructie niet veilig genoeg zou zijn. Het sluiten van de ijshockeyhal heeft niet alleen verregaande sportieve consequenties, maar ook financieel kunnen de gevolgen groot zijn. De club mist inkomsten van de thuiswedstrijden en heeft sponsoren en seizoenkaarthouders die ze nu moeten teleurstellen. "We kunnen niets laten zien", zegt Hoekstra.

De verhuurder heeft wel steken laten vallen, vindt Hoekstra. "Met de renovatie van Thialf is de hal losgekomen van het gebouw. Toen hadden ze het toch na kunnen lopen op de bouwkundige kwaliteit? Er zijn veel vraagtekens. Voor een of twee wedstrijden kunnen we nog wel uitwijken, maar als het langer duurt, krijgen wij grote problemen."

De ingang van de ijshockeyhal is afgezet. - Foto: Omrop Fryslân

De ijshockeyhal van Thialf blijft dicht tot het moment dat specialistisch onderzoek naar de constructie van de hal heeft aangetoond dat de hal weer veilig in gebruik kan worden genomen. Dat zei burgemeester Tjeerd van der Zwan donderdag op een persconferentie, over zijn besluit om de hal voorlopig te sluiten.

(advertinsje)