Studenten lopen meer risico op aanranding en verkrachting

07 des 2018 - 06:02

Studenten tussen de 18 en 24 jaar lopen vier keer meer kans om aangerand of verkracht te worden, dan in andere gevallen. Dat blijkt uit onderzoek. Omdat maar een klein aantal na zo'n ingrijpend voorval professionele hulp zoekt, komt het Centrum Seksueel Geweld (CSG) met een campagne. Het doel is studenten bewust te maken dat er goede hulp mogelijk is en dat die ook noodzakelijk is om trauma's te voorkomen.

"We zien ze te weinig", zegt Gerda de Groot. Zij is projectleider van het CSG Fryslân. "Meestal zoeken ze hulp bij ouders, vrienden of familie. Maar de stap naar professionele hulp maken ze niet." En dat is al noodzakelijk, zegt De Groot: "Je kunt er een levenslang trauma aan overhouden als je niets met de klachten doet."

Hulp van familie of vrienden is niet verkeerd, zegt Gerda de Groot. Het probleem is juist dat er ook wel eens een oordeel wordt gegeven: "Dan horen ze bijvoorbeeld van: je had ook best veel gedronken. Maar dat is nooit een vrijbrief voor een ander om aan jou te zitten."

Hogescholen weten nu hoe ze moeten helpen

Bij hogeschool NHL Stenden zijn ze blij met de campagne. De decanen zijn vaak het eerste aanspreekpunt van studenten met problemen. Alle decanen hebben voorlichting gekregen van het centrum en weten nu wat ze moeten doen, mocht iemand zich melden. Decaan Frouk Froling: "Er zijn wel studenten die zich bij ons melden. We hebben goed contact met het CSG en kunnen mensen meteen goed doorsturen."

Foto: Centrum Seksueel Geweld

Slachtoffers schamen zich

Toch durft niet iedereen zijn of haar verhaal daar neer te leggen. Dat is ook wel logisch, zegt Gerda de Groot: "Er is toch vaak een gevoel van schaamte: Hoe kan mij dat nu overkomen. Waarom ik? Dat verwijten ze zichzelf dan. Maar ze moeten beseffen dat ze slachtoffer zijn en dat niemand het recht heeft zomaar aan je lichaam te zitten."

Frouk Froling: "En juist voor die studenten moeten we goed inzichtelijk maken waar ze hulp kunnen vinden." De impact van seksueel geweld is groot. Froling: "Het heeft zeker weerslag op de studie. Hoe moet je je studie weer goed oppakken? Dat is heel erg lastig."

Snel hulp zoeken

Het CSG geeft aan dat het van groot belang is binnen een week na een aanranding of verkrachting hulp te zoeken. Dat is van belang voor het strafrechtelijk onderzoek, maar belangrijker nog voor het mentale herstel. "Des te eerder je hulp zoekt, des te beter. Veel mensen weten dat niet en daarom houden wij deze campagnes", zegt Gerda de Groot.

Maandag wordt gestart met de campagne onder studenten. Komend voorjaar volgt een campagne die meer gericht is op schoolkinderen van 12 tot 18 jaar.

Gerda de Groot

(advertinsje)
(advertinsje)