Van der Zwan: ijshockeyhal blijft dicht zolang het onderzoek naar veiligheid loopt

06 des 2018 - 23:02

De ijshockeyhal van Thialf blijft dicht tot het moment dat specialistisch onderzoek naar de constructie van de hal heeft aangetoond dat de hal weer veilig kan worden gebruikt. Dat zei burgemeester Tjeerd van der Zwan donderdag op een persconferentie over zijn besluit om de hal vooralsnog te sluiten. Van der Zwan houdt er rekening mee dat zo'n onderzoek wel een maand kan duren.

De ingang van de ijshockeyhal is afgezet met rood-wit lint - Foto: Omrop Fryslân

De afgelopen herfst is de ijshockeyhal technisch onderzocht vanwege de plannen die Thialf heeft voor renovatie van de hal. Bij dat onderzoek kwamen twijfels aan het licht over 'de stabiliteit van de constructie'.

"Veiligheid niet gegarandeerd"

"Het komt erop neer dat er zorgen zijn over de stabiliteit bij grote druk op de constructie bij bijvoorbeeld storm", vertelt Van der Zwan. "Het bedrijf kon de veiligheid van de hal niet garanderen. Ik wil geen risico lopen bij ijshockeywedstrijden met een paar duizend man publiek en daarom gaat de hal nu eerst dicht."

Henk Hoekstra van ijshockeyclub UNIS Flyers noemt de maatregel 'desastreus' voor zijn club. Als de hal langer dicht blijft dan een paar weken, komt volgens hem de continuïteit van de vereniging in gevaar. "We hebben seizoenkaarthouders, sponsors en honderden ijshockeyers, die we nu allemaal moeten teleurstellen. Het is heel simpel, een ijshockeyclub kan niet zonder ijs.

Trainen in Leeuwarden

Het eerste team van de Flyers traint vrijdag in de Leeuwarder Elfstedenhal, maar kan daar niet structureel terecht. Wedstrijden naar Leeuwarden verplaatsten doet Hoekstra liever ook niet. "Deze ijshockeyclub hoort in Heerenveen. Leeuwarden is, wat zal ik zeggen, 35 kilometer verderop. SC Heerenveen speelt toch ook niet in het Cambuurstadion?"

Hoekstra, maar ook de jeugdafdeling van UNIS Flyers, doet een beroep op de gemeente Heerenveen om te proberen de periode dat de hal niet gebruikt kan worden, zo kort mogelijk te houden. "Dat willen wij natuurlijk ook graag. Maar het moet wel veilig zijn", zegt Van der Zwan daarover.

De burgemeester hoopt in de loop van volgende week meer duidelijkheid te kunnen geven over het tijdsbestek van het veiligheidsonderzoek.

(advertinsje)