Hurdegarypsters in het zonnetje voor 'heldhaftige' reddingsactie

Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel heeft donderdagmiddag twee inwoners van Hurdegaryp in het zonnetje gezet vanwege hun 'heldhaftige optreden' op 11 mei van dit jaar. Op die dag belandde Gosse Hiemstra (74) uit Feanwâldsterwâl met scootmobiel en al in de sloot, in de buurt van zijn woonplaats. Douwe de Bruin (55) en Gérard Kroese (81) uit Hurdegaryp sprongen direct in de sloot en hielden Hiemstra - die nog in zijn scootmobiel zat - met z'n hoofd boven water, totdat de brandweer hem uit het water haalde.
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
Douwe de Bruin over de reddingsactie
Het is aan het optreden van de Hurdegarypsters te danken dat Hiemstra het ongeluk overleefde en daarom kregen ze donderdag een oorkonde van de Maatschappij tot redding van drenkelingen.
De scootmobiel heeft het avontuur in het water niet overleefd, maar Hiemstra heeft al wel een nieuwe. "Weer of geen weer, ik moet er iedere dag even op uit."
Hij bleef rustig. Geweldige man.
Redder Gérard Kroese over Gosse Hiemstra
Gérard Kroese over de reddingsactie
Hiemstra heeft geen nadelige gevolgen overgehouden aan het ongeluk in mei. Hij vindt het mooi en volledig terecht dat zijn redders donderdag in het zonnetje worden gezet. Gérard Kroese, de tweede redder, had juist lovende woorden voor Hiemstra. "Het eendenkroos zat op zijn hoofd, maar hij bleef rustig. Geweldige man."
Het duurde al met al wel een kwartier voordat de brandweer de drie mannen en de scootmobiel uit de sloot had gehaald. Omdat de walkanten daar erg steil zijn, was het niet mogelijk voor de redders om Hiemstra met zijn scootmobiel zelf op de wal te zetten.
De scootmobiel overleefde de sloot niet, vertelt Gosse Hiemstra