Europees pensioen uitgesteld voor Erwin Zeinstra: EK 2020 is optie

06 des 2018 - 15:32

De deur leek gesloten: assistent-scheidsrechter Erwin Zeinstra uit Dronryp zou afgelopen zomer voor het laatst actief zijn geweest op een groot eindtoernooi. Maar, de deur staat weer op een kier. De Europese voetbalbond UEFA heeft het team van Zeinstra gevraagd door te gaan tot en met het EK in 2020.

Europeesk pensjoen útsteld foar Erwin Zeinstra: EK 2020 is opsje

Dat is wel een eer voor de Dronrypster en zijn beide collega's: scheidsrechter Björn Kuipers en assistent-scheidsrechter Sander van Roekel. De leeftijd van Kuipers, 45 jaar, was voorheen een struikelblok. Dat heeft voetbalbond UEFA nu aangepast, vertelt Zeinstra.

"Voorheen was 45 echt het laatste jaar dat je internationaal actief kon zijn. Sinds enkele jaren is die leeftijdsgrens eraf. Toen Björn de laatste keer bij de UEFA was, is hij met klem gevraagd om beschikbaar te zijn voor het EK 2020. Daar heeft hij positief op gereageerd."

Wel heeft Kuipers aangegeven dat hij de andere, jongere Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie niet in de weg wil zitten. Als er vanuit Nederland maar één scheidsrechter naartoe mag en de keus gaat tussen het team van Kuipers en dat van Makkelie, met de Friese assistenten Mario Diks en Hessel Steegstra, dan zal Kuipers zich terugtrekken.

Erwin Zeinstra - Foto: www.orange-pictures.nl

Het wereldkampioenschap van afgelopen zomer zou dus in eerste instantie het laatste toernooi zijn. "Zo hebben we het ook wel afgesloten", aldus Zeinstra. "Maar helemaal verrast was ik niet. Björn is topfit. Hij hoort bij de fitste scheidsrechters op het Europese niveau." Toch was het een mooie opsteker voor Zeinstra: "Ik was er wel blij mee. Ik zie het wel zitten, om er nog een toernooi aan vast te plakken."

De finale moeten we niet als doel zien. Het is een extraatje dat we er zijn.

Erwin Zeinstra over het EK 2020

Op het WK van 2018 was de finale het grote einddoel. Dat haalden ze als assistenten van de Argentijnse leiding, maar niet zelfstandig. Toch vindt Zeinstra niet dat, mochten ze uitkomen op het EK over anderhalf jaar, de finale het grote doel moet zijn. "Eigenlijk is dit een toetje. De finale moeten we niet als doel zien. Het is een extraatje dat we er zijn."

(Advertentie)
(Advertentie)