Froulju fan Fryslân: Jildou, student techniek uit Eastermar

06 des 2018 - 14:43

Er staan heel wat standbeelden in Friesland, maar wel veel meer van mannen dan van vrouwen. Tijd voor een inhaalslag! In het programma Froulju fan Fryslân, donderdags om 17.45 uur op TV, wordt er gezocht naar zes vrouwen die belangrijk zijn voor de Friese 'mienskip' op wat voor manier dan ook. Een van deze vrouwen is student techniek Jildou (Eastermar).

In de aflevering van 6 december is het is zover: de beelden zijn klaar en kunnen in het Amelius van Oenemapark in Heerenveen worden neergezet. Hoe zal het lijken nu ze buiten staan? Jildou (18) is de jongste van de Froulju fan Fryslân-vrouwen. Ze doet een technische opleiding en loopt stage bij een bedrijf, gespecialiseerd in hydrauliek. Precies wat zij leuk vindt. Volgens Jildou zouden veel meer meiden een technische opleiding kunnen gaan volgen. Tijdens open dagen helpt Jildou dan ook altijd mee om meisjes over de streep te trekken.

Froulju fan Fryslân: Jildou, studint technyk

Wie is Jildou?
Jildou volgt een technische opleiding aan ROC Friese Poort in Drachten. Ze vindt het belangrijk dat meisjes kiezen voor de techniek, daarom geeft ze vaak voorlichting op school. Ook zit Jildou in het Sinnergy Solar Team van haar school en doet ze mee aan Solar-boot races. Ze werd genomineerd door haar vader en moeder.

De nominatie
Jildou werd genomineerd door haar ouders. Zij zeiden over haar: "Deze jonge vrouw zit in de techniek. Ze volgt de opleiding Werktuigbouwkunde en wil het voortouw nemen om meer vrouwen in de techniek te betrekken! De techniek is ook voor vrouwen en niet alleen maar voor mannen en dat is Jildous motto!"

Wat staat er op het borstbeeld van Jildou?
"Meiden die de techniek in willen, moeten vooral hun hart volgen en daar ook de kans voor krijgen. Volgens mij zijn er kansen genoeg."

Afgelopen lente deed Omrop Fryslân de oproep om Friese vrouwen die een standbeeld verdienen te nomineren voor het project Froulju fan Fryslân. Uit meer dan 200 nominaties zijn zes vrouwen gekozen waarvan een portret wordt gemaakt in film en in de vorm van een borstbeeld. Froulju fan Fryslân maakt deel uit van LF2018. Welke vrouw is zo bijzonder, belangrijk of onmisbaar dat er van haar een echt borstbeeld moet worden gemaakt? En waarom? Dat is elke donderdag te zien om 17.45 uur bij Omrop Fryslân op TV.

(Advertentie)
(Advertentie)