Na lange tijd weer code groen voor waterstand grote rivieren

06 des 2018 - 12:49

Na maanden heeft Rijkswaterstaat donderdag eindelijk 'code groen' afgegeven voor de waterstand op de grote rivieren. De stand is nog wel lager dan normaal in deze tijd van het jaar, maar zal de komende dagen snel toenemen, zijn de verwachtingen.

Wetterpeil Rijn by Lobtih - Foto: ANP

Donderdagochtend voerde de Rijn bij Lobith 1.300 kubieke meter water per seconde af en dat is veel meer dan maandenlang het geval is geweest. Rijkswaterstaat verwacht over een week een piek in de waterafvoer van de rivieren. Dat betekent dat er dan op de Waal, de drukst bevaren rivier van Europa, weer een vaardiepte is van ruim drie meter. Schepen kunnen dus meer lading meenemen.

IJsselmeer

Nu de rivieren meer water kunnen afvoeren naar zee, zal de verzilting van zoet water in het westen van het land afnemen, aldus Rijkswaterstaat. Het duurt nog maanden voordat het zoutgehalte in het IJsselmeer weer op een normaal peil is.

Waarschuwing

Of de hogere waterstand aanhoudt, is op grond van het wisselvallige weerbeeld nog niet te zeggen. Als het in Duitsland of Zwitserland niet blijft regenen, kan het opnieuw laagwater worden. Rijkswaterstaat blijft schippers op dit moment waarschuwen voor plaatsen met laagwater.

Dit jaar staat het water in rivieren extreem laag voor de binnenvaart. Er staat zo weinig water in de Rijn en Waal dat schepen niet stroomopwaarts kunnen varen, richting de bergen. Zelfs niet met een leeg schip.

(Advertentie)
(Advertentie)