Nieuw loket De Alliantie moet Leeuwarders zorg bieden

Leeuwarders met hoge schulden die hulp nodig hebben om die op te lossen, kunnen in de toekomst bij één loket terecht om verschillende problemen op te lossen. Dat geldt ook voor jongeren met problemen en mensen die een beroep doen op de WMO. Dat loket heet De Alliantie. Daarin zitten organisaties en instellingen die bijvoorbeeld helpen bij schuldhulpverlening of jeugdzorg. Zij werken in De Alliantie samen om inwoners van de gemeente hulp te bieden.
© Shutterstock.com
De Alliantie moet ervoor zorgen dat mensen minder last hebben van onnodige administratie. Ook moet de hulp veel beter georganiseerd zijn dan nu het geval is. Wethouder Herwil van Gelder: "Nu is het zo dat je bij een zorgaanvraag een aantal uren krijgt, een beschikking. Waar we naar toe willen is dat je zonder zo'n beschikking en alle administratieve rompslomp de goede hulp krijgt."
Sinds 2014 is Leeuwarden al bezig met het veranderen van de zorg. In dat jaar kregen de gemeenten van het Rijk de verantwoordelijkheid over de WMO, schuldhulpverlening en jeugdzorg. Gemeenten moesten werken met lagere budgetten en dus ook fors bezuinigen.

Meer inzetten op preventie

In Leeuwarden gaat het om een bedrag van 20 miljoen euro in de afgelopen drie jaar. Toch zijn er nog steeds grote tekorten. Om dat aan te pakken wordt het aanbieden van de zorg nu anders opgezet. Zo wordt meer ingezet op preventie. Van Gelder: "Als je een probleem eerder herkent dan kun je in de toekomst kosten besparen."
De Alliantie wordt gevormd door verschillende grote aanbieders. Volgens Van Gelder betekent dat niet dat kleine zorgondernemers in de toekomst tussen wal en schip vallen. "We willen heel graag dat zij zich gaan opwerpen als onderaannemer en dus zorg gaan bieden voor de partijen binnen de Alliantie. Dat hoeft zeker niet ten koste te gaan van die kleine ondernemers."
Wethouder Herwil van Gelder