Het is 5 december: drukke dag voor Sinterklaas en zijn helpers

05 des 2018 - 12:17

Sinterklaas moet op deze 5 december flink aan de bak! Bij scholen langs, bij mensen thuis op bezoek en 's avonds over het dak. Hij kan natuurlijk niet alles alleen doen en daarom zijn er veel hulpsinterklazen. In de Sintfabriek in Sneek hebben ze het er maar druk mee.

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Uit de Sintfabriek in Sneek rollen verscheidene Sinterklazen en Zwarte Pieten, die de échte Sinterklaas helpen op deze dag.

"Het is een komen en gaan vandaag, maar zaterdag was het echt druk. dan komt Sinterklaas vooral bij voetbalverenigingen en bedrijven langs," vertelt directeur Janet Hoekstra. Er zijn dit jaar minder Zwarte Pieten besteld. "Wij leveren geen roetveegpieten."

Een van de hulpsinterklazen krijgt zijn kleren aan. "Het voelt als vanouds." Hij doet het nu al een jaar of zeven. "Het voelt iedere keer goed. Zelfs mijn stem wordt anders. Sint praat immers met een lagere stem."

Arend de Blauw helpt met de grime. Sommige hulpsinterklazen moeten wat ouder worden gemaakt. "Sint is al heel oud, soms moet je de rimpels erbij maken." Dat gebeurt bij een 22-jarige hulpsinterklaas. "Ja, ik ben er vroeg bij."

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Verslaggever Bauke Deelstra is bij de Sintfabriek in Sneek

Sinterklaas zou een bezoek aan de Julianaschool in Sneek brengen, maar hij laat op zich wachten. Na het luid zingen van 'Zie ginds komt de stoomboot' komt hij er gelukkig aan. Hij lag te slapen...

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Verslaggever Bauke Deelstra wacht met de kinderen van de Julianaschool in Sneek op Sinterklaas

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Wat vinden de Friezen van de Sinterklaasviering? Wij gingen de straat op.

Voxpop Sinteklaas

(Advertentie)
(Advertentie)