Provincie stelt besluit over windmolenpark bij Afsluitdijk een jaar uit

Het provinciebestuur heeft het besluit over de financiële deelname aan het Windpark Fryslân met een jaar uitgesteld. Eigenlijk zou het besluit voor het einde van 2018 worden genomen. Nu verandert dat naar uiterlijk eind 2019.
Wynmûne yn it wetter © ANP
Het windmolenpark komt in het IJsselmeer. Bij de Afsluitdijk komen 89 windmolens, van 150 meter hoog, te staan. De windmolens zullen ruim zes kilometer van de kust van Makkum staan. Er wordt ook een eiland bij de Afsluitdijk aangelegd. Dat wordt eerst als werkeiland gebruikt en verandert later in een natuurgebied.

Provincie investeert miljoenen

De provincie investeert 127 miljoen euro in het windpark. Gedeputeerde Sander de Rouwe verwacht dat Fryslân dat bedrag volledig terug zal verdienen.
Het windpark krijgt een totaalvermogen van ruim 380 megawatt. Dat is vergelijkbaar met het stroomgebruik van 400.000 huishoudens. Daarmee zorgt het windpark voor meer dan zestig procent van de Friese doelstelling voor duurzame stroom.

Vertraging door Raad van State

De besluitvorming bij de provincie heeft vertraging opgelopen, doordat de Raad van State zich eerst over het windpark moest buigen. In juli besloot de Raad dat het windpark er mag komen. Tegenstanders zijn bang dat het windpark vogels, vleermuizen en watersporters in de weg zal zitten.
Ondanks de vertraging verwacht de provincie dat de eerste molen in 2020 zal draaien.