Leeuwarden ziet nationaal onderzoek naar snellere treinverbinding wel zitten

04 des 2018 - 22:28

De gemeente Leeuwarden is blij met het nieuws dat de regering op korte termijn zal onderzoeken hoe reizigers vanuit het noorden een half uur kunnen besparen op hun trip naar de Randstad. Dat zegt wethouder Friso Douwstra.

It stasjon fan Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Jitze de Vries

Met een motie heeft de Tweede Kamer de regering opdracht gegeven om het onderzoek uit te voeren. Volgens wethouder Friso Douwstra is een half uur tijdwinst, eigenlijk nog te weinig winst. "Ik wil dat mensen sneller en efficiënter op hun bestemming kunnen komen."

"Noord-Nederland moet beter toegankelijk worden gemaakt", zegt Douwstra. "Of er daarvoor meer of juist langere treinen nodig zijn, dat laat ik aan de deskundigen over."

Tijdwinst is goed voor de economie

Het verkorten van de reistijd is volgens Douwstra goed voor de economie. "Het wordt steeds moeilijker om in de Randstad een mooie woonplek te vinden. In het Noorden lukt dat nog wel", vertelt Douwstra. "En we weten allemaal hoe het werkt: als hier meer mensen wonen, volgt de werkgelegenheid vanzelf."

De NS heeft al aangekondigd dat er testritten komen met snellere treinen, die stations overslaan op het traject naar de Randstad. Die snellere treinen rijden eerst alleen van en naar Groningen. Uiterlijk in 2030 zou de reistijd verkort moeten zijn.

(Advertentie)
(Advertentie)