Brusselse bezwaren tegen vluchten naar Lelystad Airport

04 des 2018 - 17:27

De Europese Commissie heeft bezwaren tegen de regeling die moet zorgen dat vluchten van Schiphol naar Lelystad Airport worden verplaatst. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur heeft daarom besloten de zogenoemde verkeersverdelingsregel in te trekken, heeft ze de Tweede Kamer laten weten.

Foto: ANP

Brussel heeft, mede naar aanleiding van een inspraakronde voor de luchtvaartmaatschappijen, bezwaren tegen de regeling. Van Nieuwenhuizen is met de Europese Commissie in gesprek om de regeling aan te passen. Het is niet duidelijk of dit nu betekent dat Lelystad Airport later opengaat. Dat stond gepland voor april 2020.

Lelystad moet een deel van de vakantievluchten van Schiphol overnemen. Tot 2023 zou het om maximaal 10.000 starts en landingen per jaar gaan. Na een herindeling van de luchtvaart zou dat moeten groeien naar 45.000 vliegbewegingen. Daardoor zou er ruimte op Schiphol ontstaan.

Jaar uitstel

De uitbreiding van Lelystad is al twee keer uitgesteld. In het noorden en oosten van het land is veel bezwaar tegen de plannen, onder meer vanwege laag vliegen. Begin dit jaar nog besloot Van Nieuwenhuizen de uitbreiding met nog een jaar uit te stellen, omdat openstelling volgend jaar onverantwoord zou zijn.

(advertinsje)
(advertinsje)