Grootste kandelaar van Europa aangestoken in Leeuwarden

De grootste kandelaar van Europa is maandagavond aangestoken op het Zaailand in Leeuwarden. Dat werd voor meer dan duizend belangstellenden gedaan door commissaris van de Koning Arno Brok en rabbijn Binyomin Jacobs. Ze staken vanuit een hoogwerker de eerste drie van de negen kaarsen aan.
Grutste kandeler fan Europa oanstutsen yn Ljouwert
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De komende dagen wordt in het kader van het Joodse chanoekafeest iedere dag weer een kaars aangestoken. De zogenoemde menora staat in Leeuwarden vanwege LF2018. Het is een initiatief van de Joodse gemeenschap en Christenen voor Israël. De menora staat dinsdag en woensdag nog in Leeuwarden, daarna wordt in Israël naar een definitieve plek gezocht.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Hoogste rabbijn Jacobs was blij met het grote aantal mensen op het plein. "Dat biedt hoop in donkere tijden van opkomend antisemitisme", zei hij. "We hebben als Joden zwarte periodes meegemaakt. Kijk maar naar Leeuwarden, waar door de oorlog bijna de hele Joodse gemeenschap is weggevaagd. Maar ook nu moeten we oppassen. Het is eng wanneer je als Jood bijna niet meer met een keppeltje over straat durft te lopen. Dat ze zelfs voor hun eigen veiligheid maar een baseballpet op zetten. Dat is beangstigend."
Hij zei te hopen dat het vuur van het chanoekafeest licht kan geven in deze dagen.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust