Ferd Crone: "Het is tien keer meer dan ik had durven dromen"

Ferd Crone keert volgend jaar terug in de landelijke politiek. Na ruim elf jaar als burgemeester van Leeuwarden, gaat hij naar de Eerste Kamer. Het lijkt bijna geen toeval, zo vlak na de Culturele Hoofdstad, maar dat is het wel, zegt Crone in It Polytburo.
Ferd Crone yn It Polytburo 3/12
Crone zelf is blij dat het een week na de ReOpening was en niet daarvoor. "Ik wist pas vier weken geleden dat ze me echt wilden hebben. Ik kon daar niks aan doen", vertelt hij. Hij lijkt op zijn hoogtepunt af te treden als burgemeester. Zelf ziet hij dat niet zo. "Dit is een heel bijzonder jaar geweest en zal nog veel gevolgen hebben voor de komende jaren. Het is tien keer meer dan ik had durven dromen."

"Geen cultuur met een grote C"

Toen Crone de titel van Culturele Hoofdstad wou binnenslepen, zette hij als burgemeester vooral in op de bestrijding van armoede. "Ik heb gezegd: Culturele Hoofdstad is niet cultuur met een grote C. Het is niet alleen voor de elite. Het is juist goed dat we maatschappelijke thema's op de agenda zetten", zegt Crone.
De Reuzen waren dan gratis, maar voor De Stormruiter moest wel weer diep in de buidel worden getast. "Het wordt altijd een mix van gratis evenementen en duurdere", legt Crone uit.
© Omrop Fryslân

Wat blijft er over van LF2018?

Crone is van huis uit econoom en heeft de gemeenteraad overtuigd dat het een enorme economische impuls zou geven, omdat het het toerisme zou versterken. Het Culturele Hoofdstadjaar is vooral voor de Friese hotels een groot succes geweest: sommige hotels zagen een toename van meer dan 100 procent in hun bezetting. Ook restaurants en winkels hebben veel extra omzet gedraaid.
Maar heeft LF2018 nou echt iets opgeleverd voor Fryslân? Volgens Crone wel: "Als we dit niet hadden gedaan, was het toerisme verder ingezakt. En dat zijn juist banen op alle niveaus. Dus op alle niveaus is de werkgelegenheid toegenomen."
Crone gaf tot slot aan dat hij eerst in Leeuwarden wil blijven wonen, al heeft hij straks zijn werk in Den Haag.