Inwoners Ooststellingwerf en Heerenveen betalen volgend jaar afval per kilo

De inwoners van de gemeenten Ooststellingwerf en Heerenveen moeten vanaf 1 januari per kilo betalen voor het afval dat ze afleveren. Nu gaat dat nog per container of kliko. Momenteel betaalt iedereen nog 6 euro voor elke keer dat de container wordt geleegd.
Diftar ôffalynsammelingssysteem Eaststellingwerf
Dat wordt voortaan 1 euro, plus 20 cent voor elke aangeleverde kilo afval. In de praktijk betekent dit dat één keer legen duurder wordt als er meer dan 25 kilo afval in de container zit.
Zo moet er meer groen afval worden gescheiden en niet in de grijze container komen. En dat werkt in de proeffase al. Over twee jaar mogen we van het Rijk nog maar 100 kilo afval aanbieden per jaar en in 2035 zelf nog maar 35 kilo per jaar per inwoner.
Jiskewein weaget de konteners by it leegjen © Omrop Fryslân
In Ooststellingwerf wordt sinds maart proefgedraaid met dit systeem met de naam Diftar+. De wagens van Omrin lezen de containers met een chip en wegen ze. Volgens Omrin-chauffeur Sjoerd Oosterbos werkt het. Mensen gooien minder troep in de grijze container, dat er niet in hoort, zoals groen afval.

Slot op de container?

Inwoners van de gemeente zijn minder enthousiast. Sommigen denken dat ze meer geld kwijt zijn. Anderen verwachten meer afval op straat, omdat mensen het liever dumpen dan dat ze ervoor betalen. Dat is ook de reden dat mensen bang zijn dat er in hun kliko afval van anderen wordt gegooid, als daar ruimte is.
Sommige inwoners van Appelscha zagen dat dat nu al gebeurde. Het is wel mogelijk om een slot te kopen voor de grijze container, maar daar zijn de mensen niet zo happig op, want ook dat kost geld.