Onderzoek naar chroom 6-verf in Leeuwarder gevangenis

Er wordt op dit moment onderzoek gedaan of medewerkers en/of gedetineerden van de Leeuwarder gevangenis hebben gewerkt met de kankerverwekkende chroom 6-verf. Dat onderzoek wordt gedaan door het RIVM en loopt inmiddels al een paar maanden. De uitkomsten worden begin 2019 verwacht.
© Omrop Fryslân
In diverse gevangenissen, waaronder in die van Leeuwarden, is gewerkt met hout dat verduurzaamd is met chroomhoudende bestandsdelen, zo heeft minister Sander Dekker van Rechtsbescherming in augustus dit jaar toegegeven in z'n antwoord op Kamervragen. Dat hout werd gebruikt voor onder andere het maken van tuinhekjes. Dat gebeurde op de arbeidsafdeling van de gevangenis, waar gedetineerden iedere dag werken. "Ik kan me goed voorstellen dat personeelsleden en gedetineerden zich zorgen maken", gaf de minister toe. "Uit voorzorg is inmiddels met de leveranciers afgesproken dat alleen hout wordt geleverd dat niet verduurzaamd is met chroombestanddelen."

Compensatie

Advocaat Jehudi Moskowicz heeft uit naam van bijna honderd gedetineerden uit Ter Apel in een brief aan het ministerie van Justitie compensatie gevraagd. Deze gevangenen moesten jarenlang zonder bescherming met de verf werken. Nu er een compensatieregeling is voor mensen die in het leger met de chroom 6-verf hebben gewerkt, zou er ook zo'n regeling moeten komen voor gedetineerden. De advocaat kan zich voorstellen dat ook gedetineerden in Leeuwarden zich bij deze claim aansluiten.