Kinderopvangorganisatie willen de Stint graag weer op de weg hebben

De Stint moet volgend jaar weer de openbare weg op. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan plannen om dat voor elkaar te krijgen. De Stint is een grote elektrisch aangedreven bolderkar die vooral door kinderopvangorganisaties wordt gebruikt. Het is de bedoeling dat het apparaat wordt aangepast en veiliger wordt gemaakt.
De Stint's stiene hjoed wurkleas foar it Verkearseducatie Centrum yn Drachten © Omrop Fryslân, René Koster
Begin oktober werd de Stint van de weg gehaald na het dodelijke ongeluk met een Stint in Oss.
Kinderopvangorganisaties willen de Stint weer in gebruik nemen, omdat ze dit vervoersmiddel nodig hebben. Boink, de overkoepelende belangenorganisatie voor kinderopvang, heeft daar om gevraagd. Ze krijgen steeds meer signalen dat er behoefte aan is. Vooral omdat het weer slechter wordt, wordt het lastiger om kinderen op andere manieren te vervoeren.
"Ze zitten met smart te wachten op de terugkeer", vertelt Jan Baljeu, directeur van Friesland Lease, die zo'n 700 Stints heeft.
Ondertussen wordt er hard gewerkt aan plannen om de Stint met technische aanpassingen veilig weer op de weg te krijgen. Dat gebeurt in samenwerking met de TU in Eindhoven. "Er komt andere bekabeling op, ze kijken naar aanpassing van het remsysteem en eventueel een voorziening als een noodstop."

Bestuurder

Nu mag de Stint door iedereen ouder dan 16 jaar worden bestuurd, dat zou ook anders moeten. "De leeftijd moet omhoog en iedereen die ermee rijdt, moet op cursus. Je moet weten hoe de Stint werkt."
Het hangt van de minister af of en wanneer de Stint weer de weg op mag. Zij moet de Stint vrijgeven voor de openbare weg, maar ze moet ook eerst het plan met de aanpassingen goedkeuren. "Dan kan het nog maanden duren want voor alle drieduizend Stints moeten er dan onderdelen worden besteld."