Surinaamse 'ridder Len' ligt met zijn varende kasteelschip in Sneek

03 des 2018 - 12:25

In de haven van Sneek ligt sinds kort een heel opmerkelijk schip. Het bouwwerk naast het kantoor van de havenmeester lijkt nog het meest op een kasteel. Kantelen voor en achter, een hoge toren en een ophaalbrug in plaats van een loopplank. En bovenaan die plank staat de net zo markante eigenaar van dit opvallende schip: ridder Lennie Vries.

Surinaamske 'ridder Len' leit mei syn farrende kastielskip yn Snits

"Hier zijn we in de martelkamer. Dat is misschien niet een van de leukste plekken, maar wel heel belangrijk natuurlijk." Lachend neemt Lennie Vries ons mee door zijn museumschip met de naam Vlotburg. "Je had destijds een martelkamer nodig om het volk in het gareel te houden." Vries spreekt met een bijzondere mix van accenten. Er zit zo nu en dan een woordje Duits tussen, maar het is vooral de Surinaamse tongval die opvalt.

Op zoek naar de middeleeuwen

En dat is ook niet zo verwonderlijk. Vries komt oorspronkelijk uit Paramaribo, maar is tientallen jaren geleden naar Nederland gekomen. Niet om te zoeken naar een baan, maar om op zoek te gaan naar de middeleeuwen. "Ik had al heel vroeg een passie voor ridders. Ik wilde als kind altijd een ridder zijn en dat is eigenlijk nooit overgegaan. Maar in Suriname hadden we natuurlijk geen kastelen of andere dingen uit die tijd. Dus kwam ik hier."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Ik heb het schip zelf gebouwd.

Ridder Lennie Vries
Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Het drijvende kasteel dat Lennie nu heeft, had hij in het begin nog niet. Dat heeft hij in de loop der jaren zelf gebouwd. "En ook alles wat er in zit, heb ik voor een groot gedeelte zelf gemaakt, want je kunt niet veel dingen meer kopen die echt uit de middeleeuwen komen. Al zitten ze er wel echt tussen."

Thema's uit de middeleeuwen

Het schip staat vol met spullen. Het heeft diverse kamers, die een bepaald thema uit de middeleeuwen uitbeelden. Zo is er naast de martelkamer een herberg, een wapenkamer en een heksenwaag. En op het dak van het schip staat een klein paard, dat maar wat graag samen met ridder Len heen en weer draaft over de lengte van het schip.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Mensen hebben zoiets nog nooit gezien.

Ridder Lennie Vries

Vries heeft het schip niet alleen voor zichzelf gebouwd. Hij vaart er mee door heel West-Europa. De Vlotburg is naast de woonboot van Vries en zijn Duitse vrouw ook een soort van museum. Want Vries deelt z'n passie voor de middeleeuwen graag met anderen.

Persoonlijke rondleiding

In een middeleeuws kostuum geeft hij persoonlijk de rondleiding op het schip, terwijl zijn vrouw achter de kassa zit. "Mensen reageren heel enthousiast. Zoiets hebben ze natuurlijk nog nooit gezien. Als ik aan kom varen, grijpen ze meteen hun smartphone of fototoestel om een foto te maken. Daar geniet ik van."

(Advertentie)
(Advertentie)