Hoeveel miljoen heeft Europa over voor de Waddenzee?

Er lijkt een reële kans op een doorstart van het project 'Waddenagenda'. De afgelopen drie jaar is er door dat project voor miljoenen in het Waddengebied geïnvesteerd. In het Duitse Leer komen maandag tweehonderd deskundigen bijeen om er met elkaar over te praten. Ze hebben allemaal zeggenschap over en verstand van toerisme en natuurbescherming in het Waddengebied.
It Waad by Flylân. © Remco de Vries
De Waddenagenda wordt dit jaar officieel afgesloten. Er lijkt een reële kans op een doorstart, al zou het vervolgproject waarschijnlijk minder geld te besteden hebben. De Waddenagenda is met Europees geld gefinancierd.

Mensen bij elkaar brengen

Het belangrijkste doel van het project was om mensen en partijen, die op, om en bij de Wadden actief zijn, samen te brengen. Die samenwerking heeft onder andere een grote campagne opgeleverd. De campagne was bedoeld om de Wadden als Werelderfgoed bij toeristen onder de aandacht te brengen. De campagne kostte zes miljoen euro.
Elk jaar is er nu een 'Dag van het Wad'. Het idee daarvoor kwam uit Duitsland, maar daar werd het veel kleinschaliger aangepakt.
Belgyske toeristen by Swarte Haan. © Remco de Vries
De Waddenvereniging heeft de Waddenagenda gebruikt om recreatieondernemers met mensen in contact te brengen die veel kennis van de Waddenzee hebben. Dat zou een vervolg kunnen krijgen voor horecaondernemers, die meer willen weten over het Waddengebied.
De bijeenkomst wordt maandag in het Duitse Leer gehouden. Er zijn deskundigen en politici uit Nederland en Duitsland bij aanwezig.

Positieve reacties

Hans Revier van de Waddenvereniging is enthousiast. "Als Waddenvereniging hebben we ons ondernemersnetwerk een aantal bijeenkomsten kunnen laten organiseren met geld uit de Waddenagenda." Bovendien heeft hij veel opgestoken van zijn Duitse collega's. "In Duitsland hebben ze het anders georganiseerd. De Waddenzee is daar een nationaal park. Mensen die daar geld aan willen verdienen, worden partner. Dat gaat gepaard met een aantal cursussen. Dat willen we in Nederland ook gaan doen, zodat ze als goed gastheer voor de Waddenzee kunnen optreden."
Volgens Revier hoeft er geen conflict te ontstaan tussen de natuur- en commerciële belangen. "Er is iets wat ons bindt: we willen beide mensen laten zien hoe bijzonder het gebied is. Als je maar weet dat je met elkaar staat voor een goede bescherming van de Waddenzee, dan zijn er zeker kansen." Maar het 'vermarkten' van het Waddengebied blijft toch een beetje een raar woord, vindt ook Revier. "Je denkt direct aan grote zakken geld, maar als je het op een duurzame manier met elkaar organiseert, kun je het met elkaar beschermen."
Hans Revier van onder andere de Waddenvereniging