Niet te harden zo koud! Hoe krijgen we het warm met -20?

30 nov 2018 - 19:32

Niet schrikken, -20 graden komt eraan! Tenminste, als het aan Piet Paulusma ligt. En niet alleen -20, we krijgen ook nog eens een zware, koude winter met overlast van sneeuw en regen. Maar er zijn ook mooie dingen die zo'n temperatuur met zich meebrengt: zo kunnen wij volgens Piet het ijs weer op. Maar -20, dat levert problemen en uitdagingen op. Dus... warmte, hoe zorgen wij ervoor dat we wel kunnen genieten van het winterweer zonder dat we het té koud krijgen?

Net te hurdzjen sa kâld! Hoe krije wy it waarm mei -20?

Kleed je goed aan!

Het is koud, dus dan is goede kleding noodzakelijk. En dan hebben we het niet over één wintertrui, maar laagjes! Het liefst minimaal drie lagen, want elke laag heeft een andere functie en zorgt ervoor dat je goed warm blijft. De eerste laag moet vocht kunnen afvoeren. Hierbij kun je denken aan thermokleding. De tweede laag is voor de isolatie, bijvoorbeeld een shirt of trui (of beide). Een goede optie is hier fleece-stof, omdat het goed isoleert en niet te zwaar is. Daar bovenop komt de derde laag, en die heeft als functie om je te beschermen tegen weer en wind. Een wind- en waterdichte jas is dan het beste.

Laat je baard staan

Als je je dan goed hebt aangekleed, dan blijft dat blotebillengezicht over. Gelukkig heeft de natuur de mannen hiervoor een oplossing gegeven: een baard! Laat die maar groeien! Het houdt warmte vast, je merkt minder van de koude wind. Een bonus hiervan is dat het er ook nog eens keurig uitziet. Voor de dames is dat wat lastiger... Al kun je het natuurlijk altijd proberen, of om je haar langer te laten groeien.

Goed eten

De kachel moet warm blijven. Niet alleen de kachel in huis, maar ook in je lichaam. De winterkost is daar perfect voor. Het zijn zwaardere gerechten, en dus moet het lichaam harder werken om ze te verteren dan bijvoorbeeld een zomersalade. En de temperatuur van het eten warmt je eigenlijk een beetje van binnen op. Denk bijvoorbeeld aan een warme kom snert, stamppot of stoofvlees. Maar denk ook eens aan een warm begin van de dag, met havermout of brinta.

Ouderwets branden

Vroeger wisten de Friezen wel hoe ze het warm moesten houden: samen voor de open haard. Ook tegenwoordig hebben genoeg mensen deze klassieke kachel in huis (denk wel om de buren en zorg niet voor overlast!). Gooi er vooral droog hout op, dan stinkt het ook minder. Heb je geen kachel? Geen nood, een paar kaarsjes geven dezelfde soort gezelligheid, al valt het betreft de warmte wat tegen. Een waxinelichtje geeft maar 30 watt aan warmte af, en dus moet je enkele honderden kaarsjes aansteken voordat je een gemiddelde woonkamer kunt verwarmen. Dat wil niet zeggen dat je het niet kan proberen... op eigen risico.

Houd de kalender in de gaten

Tot slot misschien het beste advies als je het niet zo op de kou hebt: vooruit kijken! Het zal niet altijd zo koud blijven, voordat je het weet, is het alweer zomer en dan wordt het weer heel warm. En een wijze man zei ooit: de tijd vliegt. Dus voordat je het weet is het alweer zomer.

Net te hurdzjen sa kâld! Hoe krije wy it waarm mei -20?

Trefwoorden: 
weer Piet Paulusma winter
(Advertentie)
(Advertentie)