Laatste kans: stem hier op jouw favoriete sportmoment van 2018!

Omrop Fryslân, De Leeuwarder Courant, Provincie Fryslân en Sport Fryslân organiseren dit jaar de Sportmomenten van 2018. Een jury heeft de belangrijkste, mooiste of bijzonderste momenten uitgekozen. Aan de hand van deze 30 momenten kiest u de top vijf.
Deze dag is de laatste mogelijkheid om te stemmen. Klik op deze link en stem!
© Omrop Fryslân
Het jaar 2018 was een mooi Fries sportjaar. Op de Olympische Spelen haalden de Friezen weer een vracht aan medailles binnen, maar ook wereldtitels en Europese titels bleven niet uit. Kijk hier naar het tweede deel met 15 fragmenten. Het eerste deel is hier te vinden.
SvenKramer5KM
Sven Kramer won op de Olympische Spelen in Zuid-Korea voor de derde keer goud op de vijf kilometer. Hij deed dat in een olympisch record van 6.09.76. Met die tijd liet hij zijn grote concurrent Ted-Jan Bloemen en de Noor Sverre Lunde Pedersen achter zich.
IreenWüstGoud
Ireen Wüst pakte op 12 februari op de Olympische Spelen de gouden medaille op de 1500 meter. In een tijd van 1.54.35 was Wüst in Zuid-Korea de snelste. Marrit Leenstra pakte het brons in 1.55.26. Daartussen kwam de Japanse topfavoriet Miho Takagi met 1.54.55. Het was voor Wüst de vierde keer dat zij op de Olympische Spelen op de hoogste trede van het podium mocht staan.
SjinkieKnegtSulver
Shorttracker Sjinkie Knegt uit Bantega won op de eerste dag van de Olympische Spelen zilver op de 1500 meter. Alleen de Zuid-Koreaan Lin was sneller. Het was voor Knegt de tweede medaille op de Winterspelen. In 2014 pakte hij in Rusland brons op de 1000 meter.
PieterJanPostmaWKBrons
Pieter-Jan Postma werd in augustus derde in de Finn-klasse op het WK zeilen. In Aarhus zag de 36-jarige zeiler uit Terkaple de Hongaar Zsombor Berecz goud pakken. De Zweed Max Salminen werd tweede. Met de bronzen plak deed Postma ook goede zaken voor een startbewijs op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.
SheridaSpitsWKpleatsing
Voor Sherida Spitse was 2018 ook een bijzonder jaar. De voetbalster, die is geboren in Sneek, speelde in juni tegen Slowakije haar 150e interland. Extra speciaal was dat die wedstrijd ook nog eens in Fryslân werd gespeeld, namelijk in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. Maar het absolute hoogtepunt voor Spitse was de plaatsing voor het WK voetbal in 2019. In de finale van de play-offs was Oranje, onder meer door een goal van Spitse, over twee wedstrijden met 4-1 te sterk voor Zwitserland.
WalingaFriesDammen
Marten Walinga won in augustus in het stadhuis van Leeuwarden het eerste WK Fries dammen. De inwoner van Waaksens versloeg Alexander Georgiev uit Sint-Petersburg. Er was een extra wedstrijd nodig om te bepalen wie wereldkampioen zou worden, omdat de finalisten evenveel punten hadden.
GrouWintSKS
Het skûtsje van Grou werd in augustus na een hele spannende slotwedstrijd opnieuw kampioen van de SKS. De slotwedstrijd op de Snitser Mar leverde een overwinning op voor d'Heale Moanne, maar de tweede plek voor Grou was genoeg om de koppositie in het klassement over te nemen van Heerenveen, dat vierde werd op de Snitser Mar. In het klassement kwamen de twee skûtsjes op evenveel punten (43.8) en dan geeft de uitslag in de slotwedstrijd de doorslag.
LiesetteBruinsmaGoud
Paralympisch zwemster Liesette Bruinsma was in 2018 weer heel erg succesvol. De 18-jarige zwemster uit Wommels zwom dit jaar maar liefst drie wereldrecords: twee keer op de 100 meter vrije slag en een keer op de 400 meter vrije slag. Op het EK para-zwemmen in het Ierse Dublin won Bruinsma vier gouden medailles. De 100 meter vrij, de 400 meter vrij, de 100 meter schoolslag en de 200 meter wisselslag waren prooi voor de Friezin.
CambuurDordrechtPlayOffs
Sportclub Cambuur werd in mei verrassend uitgeschakeld in de eerste ronde van de play-offs om promotie naar de Eredivisie. De Leeuwarders leken met gemak de volgende ronde te bereiken in het tweeluik met FC Dordrecht na een klinkende 4-1 uitoverwinning. In eigen stadion gingen ze echter na penalty's onderuit, nadat Dordrecht in de reguliere speeltijd ook een 4-1 voorsprong had gepakt.
EKKorfbalErwinZwart
Het Nederlandse korfbalteam pakte in oktober in Heerenveen de Europese titel. In de finale was Nederland met 21-8 te sterk voor Duitsland, dat voor het eerst in de finale stond. De enige Fries in de selectie van Oranje, Erwin Zwart, begon op de bank. En daar was hij niet al te blij mee...
Nyck de Vries won in Hongarije voor het eerst een hoofdrace in de Formule 2. De coureur uit Sneek had in eerste instantie een grote achterstand op koploper Lando Norris, maar tegen het einde van de race lukte het hem de Brit te passeren. De Vries won later dit jaar ook nog de hoofdrace in het Belgische Spa.
Para-wielrenster Alyda Norbruis uit Ureterp sleepte in 2018 drie gouden medailles in de wacht bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Ze won goud op de 500 meter tijdrit, de scratch en op de drie kilometer achtervolging. Het was voor Norbruis de tweede keer dat ze op een WK drie gouden medailles binnenhaalde.
OaneGalamaNK
Met een nieuw persoonlijk record van 21.40 meter werd Oane Galama uit It Heidenskip kampioen bij de senioren op het NK fierljeppen in Burgum. Zijn oude record was 21.16 meter. De fierljepper woont tegenwoordig in Nieuw-Zeeland en kwam speciaal voor het NK terug naar Fryslân.
SanneWeversEKgoud
Turnster Sanne Wevers uit Heerenveen pakte in augustus voor het eerst in haar carrière de Europese titel op de balk. De regerend olympisch kampioene op dat toestel kwam in Glasgow tot een score van 13,900. Daarmee was ze in de finale een klasse apart.
ShorttrackploechBrons
De Nederlandse shorttracksters veroveren op 20 februari een onverwachte bronzen medaille op de 3000 meter aflossing bij de Olympische Spelen. De ploeg, met Jorien ter Mors, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven profiteerde van de diskwalificatie van China en Canada in de A-finale. De Nederlandse ploeg schoof hierdoor als winnaar van de B-finale door naar de derde plaats in de eindstand. Gastland Zuid-Korea won het goud, Italië pakte de zilveren medaille.
Heeft u een keus kunnen maken? Klik dan op deze link en stem! Op 14 december wordt de top 10 bekend gemaakt in een speciale uitzending bij Omrop Fryslân.
(beelden van de Olympische Spelen en de Formule 2 mag Omrop Fryslân vanwege rechten helaas niet uitzenden)