Welke Fries woont het verst van een supermarkt?

30 nov 2018 - 13:55

De gemiddelde afstand van huis naar een supermarkt is in Fryslân het grootste in de voormalige gemeente Littenseradiel: 2,3 kilometer. Op Vlieland hoeven mensen niet zo ver te reizen: zo'n 400 meter.

Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

Dit blijkt uit cijfers die vrijdag zijn gepresenteerd door het CBS. Ook op de andere Waddeneilanden is het niet al te ver fietsen of lopen naar een supermarkt. De afstand is met 800 meter op Terschelling het grootst. Op de vaste wal is het geen verrassing dat Leeuwarden laag uitkomt met 800 meter. In Weststellingwerf (2,2 kilometer) en Kollumerland (2 kilometer) moeten mensen ook een eind rijden voor de boodschappen.

De cijfers zijn van 2017. De voormalige gemeenten Littenseradiel en Kollumerland zijn hierdoor nog apart opgenomen in het overzicht.

Bioscoop

Wie als inwoner van een van de Waddengemeenten naar een bioscoop wil, moet lang reizen. Vanaf Schiermonnikoog is het 56,4 kilometer naar de dichtstbijzijnde bioscoop. Op Vlieland (600 meter gemiddeld) is wel een bioscoop, waar ook de inwoners van Terschelling van profiteren: zij hoeven 'maar' 22,7 kilometer te reizen.

Restaurant

Vanwege het toerisme is er een grote diversiteit aan restaurants op de Waddeneilanden. Inwoners kunnen dan ook lopend naar een restaurant: gemiddeld is het maar een paar honderd meter verderop. Op de vaste wal ligt dat anders. In de voormalige gemeentes Franekeradeel en Menaldumadeel moet er gemiddeld 2,4 kilometer gereden, gefietst of gelopen worden om uit eten te gaan.

Wil je weten hoe de zaken er in jouw gemeente voor staan. Hoe ver het lopen of fietsen is naar de dichtstbijzijnde supermarkt, bioscoop of restaurant? Kijk dan even hier.

Trefwoorden: 
Littenseradiel CBS Vlieland
(Advertentie)
(Advertentie)