Redbad-producent eist twee ton van YouTube

30 nov 2018 - 12:53

Producent Klaas de Jong van de film Redbad eist twee ton van YouTube voor het illegaal verspreiden van de film. Een illegale kopie van de film, die afgelopen zomer in de bioscopen draaide, werd de afgelopen weken op YouTube een half miljoen keer bekeken.

Klaas de Jong – filmprodusint - Foto: Omrop Fryslân Oane Hoekstra

YouTube had reclameblokken aan de film gelinkt. "Op deze manier heeft YouTube van het illegaal verspreiden van content een verdienmodel gemaakt'', stelt producent Klaas de Jong. "We hebben het hier over een illegaal en strafbaar feit. En YouTube onttrekt zich aan elke verantwoordelijkheid."

Reactie YouTube

De website stelt alleen maar een host te zijn en er dus niets aan te kunnen doen als gebruikers illegale content verspreiden. "Dit leidt tot een situatie waarin wij als producenten wekelijks de illegale links van onze films moeten checken op YouTube en moeten smeken deze te laten verwijderen, waarna ze direct via een ander kanaal weer de lucht in gaan", aldus De Jong.

YouTube laat weten nooit in te gaan op individuele gevallen. "Producenten van een film kunnen zich melden als zij constateren dat hun content wordt verspreid. Dan wordt de film verwijderd", aldus een woordvoerder. Eventuele opbrengsten die uit reclames zijn verworven, worden volgens hem dan ook gedeeld met de makers.

Stichting Brein

Volgens directeur Tim Kuik van Stichting Brein, die zich inzet voor de schending van auteursrecht, is het de eerste keer dat een Nederlandse producent tot deze stap overgaat. "We herkennen het enorme probleem dat Klaas de Jong aankaart wel", stelt hij. "Elke grote Nederlandse film is vroeger of later wel op YouTube te vinden. We weten dat veel producenten er veel tijd en energie in moeten steken om deze illegale kopieën te signaleren en te laten verwijderen."

Trefwoorden: 
Klaas de Jong Redbad
(advertinsje)
(advertinsje)