Stap 1781 binnen in het Museumhuis Van Eysinga

29 nov 2018 - 19:15

Het zevende museumhuis van Van Eysinga is donderdag geopend in het centrum van Leeuwarden. Het is een van de museumhuizen van het vernieuwde "winkelketen van musea" met huizen uit alle perioden en stijlen. In de Museumhuizen hoef je niet te fluisteren of met je handen op de rug te lopen. Je wordt uitgenodigd om je thuis te voelen: lekker op de bank zitten of rondneuzen in de lades van een buffetkast.

Het Museumhuis Van Eysinga is een herenhuis uit de 18e eeuw, met kamers ingericht naar de stijl van Lodewijk XVI. Het huis werd in 1781 gebouwd voor Frans Julius Johan van Eysinga. Van Eysinga was kantonrechter van Doniawerstal en lid van Provinciale Staten van Fryslân.

Klaartje Laan over het Museumhuis van Van Eysinga

Het afgelopen jaar werd het huis gerestaureerd door Ann-Katrin Adolph. Zij is architect bij de Vereniging Hendrick de Keyser, de eigenaar van het pand. "De renovatie was een groot avontuur. We herontdekten een oude personeelszone die in onbruik was geraakt en deden onderzoek naar de originele kleuren van het interieur. Zo konden we de sfeer en grandeur van vroeger weer terughalen", zegt Adolph.

Opening

Donderdag is de feestelijke opening van het Museumhuis Van Eysinga. Het nieuwe museum wordt geopend door burgemeester Ferd Crone. Op zaterdag 1 december organiseert vereniging Hendrick de Keyser een publieksdag. Het museumhuis is dan gratis te bezoeken.

(advertinsje)
(advertinsje)