Lutz Jacobi over besluit burgemeester Crone: "Hij stopt op z'n hoogtepunt"

29 nov 2018 - 14:28

Dat burgemeester Ferd Crone na 11 jaar ophoudt is goed te begrijpen, zegt Lutz Jacobi, fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van Leeuwarden. Het is een mooi moment na een jaar van glorie, waarin Crone achter de schermen veel heeft betekend voor de Culturele Hoofdstad. "Hij stopt op z'n hoogtepunt", zegt Jacobi.

Foto: ANP

Jacobi vindt dat Crone het goed heeft gedaan in de Friese hoofdstad en dat hij daar goed paste: "Een echte vader van de burgers, die gewoon op de fiets door Leeuwarden ging en met iedereen een praatje maakte."

Ze is ook blij dat Crone naar Den Haag gaat, omdat hij daar voor Leeuwarden veel kan betekenen als lid van de Eerste Kamer. "Hij heeft heel veel financiële kennis en een groot netwerk. Laten we hopen dat hij een ambassadeur is voor Leeuwarden en Fryslân", zegt ze.

"Hij genoot van z'n vak"

Oud-PvdA-raadslid Jan van Olffen is verrast door het besluit van Crone, maar ook hij snapt de beslissing. Als nestor van de raad zat Van Olffen in de vertrouwenscommissie die de benoeming van Crone behandelde.

"Hij was een van de betere burgemeesters die ik in al die jaren heb meegemaakt. Echt een burgemeester die genoot van zijn vak. Hij wist bijvoorbeeld nog van alle besluiten de datum en daar sprak hij mij dan ook altijd op aan", zegt Van Olffen.

Hij ziet Crone als een man die boven de partijen stond en toegankelijk was voor de burgers. Ook geeft Van Olffen hoog op over de inzet voor de stad en zijn lobbywerk in Den Haag.

(advertinsje)
(advertinsje)