Nieuwkomer in de Fryske Top 100: 'Bist yn myn hert' van Jos Harteveld

29 nov 2018 - 12:50

Er kan weer worden gestemd op de Fryske Top 100. The Cliffs of Moher van Gurbe Douwstra, Piter Wilkens z'n Knoopkes en het Bûthúsbankje van De Wiko's. Alle bekende nummers staan vast en zeker weer in de lijst. Maar wellicht zitten er dit jaar ook een aantal interessante nieuwkomers tussen. Deze week stellen we vier nieuwe kanshebbers aan je voor. Vandaag: 'Bist yn myn hert' van Jos Harteveld.

Jos, onlangs is jouw vrouw overleden. Hoe is het nu met je?

"Een paar weken geleden is mijn vrouw Monica overleden. Ze was al veel langer ziek: vier jaar geleden werd botkanker geconstateerd. Met mijn dochter Emma heb ik speciaal voor haar een nummer gemaakt: 'Mijn mama is een ster'. Dat hebben we een week voor haar sterfdag opgenomen en gelukkig heeft mijn vrouw het zelf nog kunnen horen. Dat was een heel emotioneel moment, maar ik ben er ontzettend trots op."

Hoe belangrijk is muziek bij de verwerking van je verdriet?

"Muziek is een heel groot deel van mijn leven. Ook nu mijn vrouw is overleden, haal ik er kracht uit. Het doet me bijvoorbeeld erg goed om te horen dat Willem de Vries in Noardewyn Live stil heeft gestaan bij het overlijden van mijn vrouw en speciaal voor ons het nummer van Emma en mij heeft gedraaid. Muziek kan zoveel troost bieden."

Heb je het nummer 'Bist yn myn hert' ook voor je vrouw geschreven?

"Het bijzondere is dat ik daar bij het schrijven niet eens aan heb gedacht. Het is een vertaling van het nummer 'You're in my heart' van Rod Stewart. Samen met tekstschrijver Wiebe van der Mei heb ik al meerdere Friese vertalingen gemaakt, maar dit is wel een bijzonder nummer geworden. Zeker wanneer ik nu naar de tekst luister, dan past het wel heel goed bij wat ik op dit moment voel. 'Bist yn myn hert, bist yn myn siel. Bist echt yn alles dat ik fiel. Bist myn leafste, myn bêste freon.' Zo is het exact. Monica zit diep in me, voor altijd."

Hoop je dat dit nummer dit jaar in de Top 100 komt?

"Ik zou er ontzettend trots op zijn. Ik vind het zelf de mooiste vertaling die Wiebe en ik tot nog toe hebben gemaakt. We worden er steeds beter in. Wiebe is een ware taalgek, vooral als het gaat om de Friese taal. En ik ben in de loop der jaren steeds volwassener geworden in mijn zang. Dat hoor je heel goed terug in deze plaat. Dus wie weet krijgt het nummer een plek in de lijst."

Komen we nog andere nummers van je tegen in de Top 100, denk je?

"Ik heb al heel wat nummers gemaakt, zowel in het Fries, het Nederlands als het Engels. Daarnaast speel ik in de band SKÆVVER en treed ik op met de symfonische rockband Leapday. Die laatste is niet zo bekend bij het grote publiek, maar we hebben overal op de wereld fans. Van China en Japan tot Amerika. Dat is wel heel bijzonder. Maar mijn geld verdien ik met Two Faces, het duo dat ik vorm met Eddie Mulder.

Foto: Facebook Jos Harteveld

Ik ga mijn ouders vragen om op me te stemmen.

Jos Harteveld

Heb je altijd al muzikant willen worden?

"Ik zat als jongetje al vroeg op de muziekschool. Toen ik mijn vrouw leerde kennen, werkte ik nog en deed ik de muziek ernaast. Een jaar of zeven geleden heb ik volledig voor de muziek gekozen. Ik wilde me niet langer over de kop werken. Mijn carrière begon met het Pink Floyd-project en langzamerhand kwamen er steeds meer dingen bij. En inmiddels kan ik leven van de muziek. Mooier is er niet."

Heb je nog goede voornemens voor volgend jaar?

"Mijn goede voornemen is om heel goed voor mijn dochter Emma te zorgen. Zij gaat voor alles. En als het lukt, zou ik volgend jaar nog wel meer nummers van mezelf willen uitbrengen. Meer poppy-achtige dingen."

Tot slot de vraag die we aan iedereen stellen: stem je op jezelf?

"Ha, ik wil graag in de Top 100 komen, dus ik denk dat ik wel even op mezelf stem. En ik zal m'n ouders vragen, dan heb ik in ieder geval drie stemmen."

Bist yn myn hert - Jos Harteveld

Geef je stem!

Vanaf nu kun je stemmen op de Fryske Top 100 van 2018. Vul hier meteen je persoonlijk top 5 in!

Meer weten over Jos Harteveld? Hij is donderdagmiddag te gast in het Omrop Fryslân-radioprogramma De middei fan Fryslân.

Trefwoorden: 
Fryske Top 100 Jos Harteveld
(advertinsje)
(advertinsje)