Ferd Crone stopt komende zomer als burgemeester van Leeuwarden

29 nov 2018 - 11:29

Ferd Crone stopt als burgemeester van Leeuwarden. Hij was sinds 2007 burgemeester in de Friese hoofdstad. Crone (64) is door zijn partij, de PvdA, voorgedragen voor plek drie op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer.

Foto: Gemeente Ljouwert

Crone: "Ik ervaar deze voordracht als buitengewoon eervol en ik kijk er ook naar uit, wanneer het congres half januari hier ook mee instemt, om terug te keren naar Den Haag." Crone zat van 1994 tot 2007 in de Tweede Kamer. Daarna volgde hij Geert Dales op als burgemeester van Leeuwarden.

Een mooi moment voor een wisseling van de wacht.

Ferd Crone

De leden van de Provinciale Staten kiezen op 27 mei volgend jaar de nieuwe Eerste Kamer. Het combineren van het burgemeesterschap met een lidmaatschap in de Eerste Kamer is toegestaan, maar toch houdt Crone op. "Na 11,5 jaar fijne en vruchtbare samenwerking met raad, college en vele burgers, bedrijven en instellingen, en met de afsluiting van de Culturele Hoofdstad van Europa is het een mooi moment voor een wisseling van de wacht."

De procedure rond de opvolging van Crone zal in overleg met commissaris van de Koning Arno Brok en de gemeenteraad gaan.

Langst zittende burgemeester

Crone is de langst zittende burgemeester van Leeuwarden sinds Johannes Brandsma. Die was dat van 1967 tot 1983.

(advertinsje)
(advertinsje)