Schrijfster Baukje Wytsma krijgt koninklijke onderscheiding

29 nov 2018 - 11:05

Schrijfster Baukje Wytsma (72) uit Reduzum is donderdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Bij een bijeenkomst die voor haar was georganiseerd in haar woonplaats reikte commissaris van de Koning Arno Brok de versierselen uit. Wytsma kreeg de koninklijke onderscheiding voor haar grote verdienste voor de Friese taal.

Baukje Wytsma met commissaris Arno Brok - Foto: Provinsje Fryslân

Al sinds halverwege de jaren zeventig heeft Wytsma onder meer gedichtenbundels, kinderboeken, toneelstukken en liederen in de Friese taal geschreven. Daarin komen verscheidene maatschappelijke onderwerpen aan de orde. Ook heeft ze geschreven in dag- en maandbladen. Voor het jaar van Culturele Hoofdstad maakte ze de tekst voor 'Hee daar!', een theaterstuk over het kaatsen, in juli opgevoerd op het Sjûkelân in Franeker.

In 2007 kreeg ze voor haar inzet de Friese Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân. Ze schreef tientallen boeken en liet de jeugd met Frou Hilarides en Buorfrou Flap verder kennismaken met het Fries.

Volgens commissaris Brok heeft Wytsma het Fries toegankelijker gemaakt voor een grote groep: "Zonder haar was het Fries niet geworden wat het Fries nu is." Vanwege haar betekenis voor het Fries vond de heer Broek het passend om te vragen of de benoeming plaats kon vinden in het Culturele Hoofdstadjaar.

(advertinsje)
(advertinsje)