Froulju fan Fryslân: Froukje, voorzitter SC Heerenveen Vrouwen

29 nov 2018 - 06:47

Er staan heel wat standbeelden in Friesland, maar wel veel meer van mannen dan van vrouwen. Tijd voor een inhaalslag! In het programma Froulju fan Fryslân, donderdags om 17.45 uur op TV, wordt er gezocht naar zes vrouwen die belangrijk zijn voor de Friese 'mienskip' op wat voor manier dan ook. Een van deze vrouwen is voorzitter van SC Heerenveen Vrouwen (It Hearrenfean).

In de aflevering van 29 november komt Froukje langs in de bronsgieterij. Zij mag alvast even een kijkje bij haar borstbeeld nemen. Hoe is het voor deze stoere vrouw om ineens oog in oog met haar evenbeeld te staan? De speelsters van SC Heerenveen Vrouwen hoefden er niet lang over na te denken: zij nomineerden hun voorzitter Froukje. Zij zet zich met hart en ziel in om het vrouwenvoetbalteam op de kaart te zetten.

Froulju fan Fryslân: Froukje, foarsitter SC Hearrenfean Froulju

Wie is Froukje?
Froukje is voorzitter van SC Heerenveen Vrouwen. Ze heeft een duidelijke visie voor het vrouwenvoetbal en emancipatie in het algemeen. Als vrijwilliger is ze altijd druk bezig met de club en op een gepassioneerde manier betrokken bij de speelsters, die op hun beurt heel blij zijn met Froukje.

De nominatie
Froukje werd genomineerd door trainster Akke Annema en twee speelsters: "Froukje is de voorzitter van SC Heerenveen Vrouwen voetbal en kartrekker om het voetbal voor meisjes in Noord Nederland op de kaart te zetten. Als vrijwilliger steekt zij heel veel uren met haar bestuur in de organisatie van de Vrouwen van Heerenveen. De Vrouwen zijn een aparte stichting en horen niét bij SC Heerenveen."

Waarom zet jij je zo in voor het vrouwenvoetbal?
"Ik voetbal zelf niet en mijn dochters ook niet. Maar ik vind gewoon dat vrouwenvoetballers gelijke faciliteiten moeten krijgen als mannen. Daarom maak ik mij daar zo sterk voor."

Wat vind je van je beeld?
"De eerste keer dat ik borstbeeld zag was ik echt ontroerd. Het is toch wel heel bijzonder, zo'n evenbeeld van jezelf."

Wat staat er op Froukje haar borstbeeld?
"Jongens en meisjes moeten dezelfde droom kunnen hebben. Beiden moeten langs het Abe Lenstra Stadion kunnen rijden en denken: daar ga ik later spelen."

Afgelopen lente deed Omrop Fryslân de oproep om Friese vrouwen die een standbeeld verdienen te nomineren voor het project Froulju fan Fryslân. Uit meer dan 200 nominaties zijn zes vrouwen gekozen waarvan een portret wordt gemaakt in film en in de vorm van een borstbeeld. Froulju fan Fryslân maakt deel uit van LF2018. Welke vrouw is zo bijzonder, belangrijk of onmisbaar dat er van haar een echt borstbeeld moet worden gemaakt? En waarom? Dat is elke donderdag te zien om 17.45 uur bij Omrop Fryslân op TV.

(Advertentie)
(Advertentie)