Onderzoek moet bijdrage leveren aan verbetering van de insectenstand

28 nov 2018 - 22:39

Een kruidenrijke rand rondom het weiland is de beste maatregel die een boer kan nemen om de insectenstand op zijn land te verhogen. Zowel vlinders als insecten en de dieren op de grond, zoals kevers en spinnen, profiteren hiervan. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlinderstichting in samenwerking met vereniging De Lege Midden en It Fryske Gea.

Overhandiging rapport insectenvriendelijk graslandbeheer aan gedeputeerde Johannes Kramer - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

In het onderzoek zijn zeven verschillende beheermaatregelen toegepast. Ook het beperkt maaien van begroeiing rondom palen in het land en vroeg maaien, gevolgd door in fases maaien, bevorderen de insectenstand. Het onderzoek is van 2015 tot 2017 uitgevoerd op 24 locaties in De Lege Midden.

Over verbetering van de wilde bijenstand geeft het rapport geen inzichten. Daarvoor zaten er te weinig bijen in het proefgebied. De onderzoekers hopen met het onderzoek een bijdrage te leveren aan de verbetering van de insectenstand, die zorgelijk gedaald is de afgelopen decennia.

Overhandiging

De uitkomsten zijn woensdagavond gepresenteerd op een bijeenkomst in De Feanhoop. Het rapport werd overhandigd aan gedeputeerde Johannes Kramer.

(Advertentie)
(Advertentie)