Sietske Poepjes: "Tekort Culturele Hoofdstad valt helft lager uit"

28 nov 2018 - 16:30

De provincie moet nog 750.000 euro extra toeleggen op Leeuwarden-Fryslân 2018. Er was 1,3 miljoen euro extra gereserveerd voor eventuele tekorten. Maar het tekort valt de helft lager uit. De gemeente Leeuwarden betaalt de andere 750.000 euro voor het tekort van anderhalf miljoen euro. De tekorten zijn ontstaan door minder inkomsten van sponsoring.

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Sietske Poepjes is, vooruitlopend op de officiële evaluatie in februari, behoorlijk tevreden over de Culturele Hoofdstad en de effecten daarvan op de provincie. Het totaalplaatje is volgens haar positief. "En wij zullen er komend jaar vast ook nog iets van merken in onze provincie."

Ruim over de 80 miljoen

Er is in Fryslân voor 80 miljoen geïnvesteerd in de Culturele Hoofdstad. Tot nu toe heeft het 61 miljoen euro opgeleverd, maar volgens de gedeputeerde gaat de opbrengst uiteindelijk ruim over de 80 miljoen heen.

Verder denkt ze dat het aantal bezoekers in 2019 ook nog hoog zal zijn. Dat is de ervaring van eerdere culturele hoofdsteden in Europa. Op sociale media deed Fryslân het veel beter dan de andere steden. De Facebookpagina is bijvoorbeeld veel vaker bezocht dat die van Valletta of San Sebastian.

Sietske Poepjes over Culturele Hoofdstad

(advertinsje)
(advertinsje)