Friese metaalbedrijven leggen twee dagen hun werk neer: "Het is noodzakelijk"

28 nov 2018 - 15:42

Er wordt vanaf donderdag 48 uur gestaakt in een groot aantal Friese metaalbedrijven, zoals Ardagh in Leeuwarden en fietsfabrikant Accell, voor een betere cao in de Metalektro. Er zijn vijftien bedrijven in Fryslân die meedoen aan de staking.

De stakers verzamelen zich donderdag in Jirnsum in De 2 Gemeenten. De inzet van de vakbonden is een toekomstbestendige cao met onder andere een verhoging van het loon met 3,5 procent. Ook willen ze een zogeheten generatiepact en maatregelen om werknemers duurzaam inzetbaar te maken. De werkgevers doen een voorstel van 3 procent in juli 2019.

"Ons ultimatum staat nog steeds", zegt Wilma Nieveen, bestuurder van FNV Metaal Friesland. "We vragen werkgevers in te gaan op de eisen van de vakbonden en dat doen ze nog steeds niet."

Wilma Nieveen, bestuurder van FNV Metaal Friesland

Er waren meer dan 500 mensen bij de staking. "We hebben een motiverend praatje gehouden voor de mensen die strijden voor een goede cao", vervolgt Nieveen. Maar dat gaat lastig. Sinds juni zijn er al acties. "Ook twee jaar geleden hebben we lang en hard moeten vechten om die cao voor elkaar te krijgen. Klaarblijkelijk is de opstelling van de werkgevers zo dat ze dit van de mensen vragen."

Het gaat niet alleen om geld

Het gaat niet alleen om geld, zegt Nieveen. "Mensen willen eerder stoppen met werken om gezond de finish te halen. We willen vaste banen voor uitzendkrachten en dat er over toeslagen pensioen wordt opgebouwd."

Nieveen: "Het kan mij niet snel genoeg gaan. Al die mensen die hier vandaag strijden, hebben het liever gisteren dan vandaag rond. Staken is niet leuk, maar wel noodzakelijk."

(advertinsje)
(advertinsje)