Volgend jaar niet meer vrij vliegen met drones

28 nov 2018 - 07:45

Mensen die voor hun plezier zo nu en dan met een drone vliegen, en mensen die er hun geld mee verdienen, krijgen binnenkort te maken met nieuwe Europese regels. Zo mogen drones binnenkort niet hoger vliegen dan 120 meter. Ook moet een ingebouwde chip voorkomen dat ze in gebieden komen waar ze niet mogen komen, bijvoorbeeld bij een vliegveld zoals de basis in Leeuwarden.

In drone - Foto: Custom Drone

De nieuwe regels zijn opgesteld door de EU-afdeling die zeggenschap heeft over de veiligheid van de luchtvaart. Op dit moment hebben alle EU-landen eigen regels voor drones. De nieuwe eisen hebben met name gevolgen voor professionele dronegebruikers. De nieuwe wetgeving is dinsdag gepresenteerd op de Amsterdam Drone Week. Tussen april en juni volgend jaar moeten de regels ingaan.

Fryslân als proeftuin

Er worden in Fryslân al belangrijke tests gedaan met drones, om medicijnen van de vaste wal naar het Waddeneiland Schiermonnikoog te brengen. "Eén vlucht ging goed, de andere niet", zo vertelt minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. Maar de minister is ervan overtuigd dat de drones meer voordelen zullen gaan hebben. "Het gaat hard in de komende jaren. Je moet zorgen dat je erbij bent. We mogen de boot niet missen. Of de drone."

Niet meer vliegen in de stad?

Volgens de minister kunnen drones over enkele jaren veel werk overnemen van mensen. Het gaat dan om gevaarlijke klussen, zoals inspecties van chemische complexen, onderhoud van bruggen en controles bij gaslekken. Het kan zijn dat Nederland de regels hiervoor nogmaals moet aanpassen. In Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven is het bijvoorbeeld al volledig verboden om met drones te vliegen. "Laten we eerst meer ervaring opdoen. Drones moeten veilig zijn, zodat ze niet uit de lucht vallen. En de privacy van mensen moet gewaarborgd zijn'', aldus Van Nieuwenhuizen.

Trefwoorden: 
EU drone
(Advertentie)
(Advertentie)