Roel Oostra: Culturele Hoofdstad had wel wat meer Fries gemogen"

27 nov 2018 - 19:33

Culturele Hoofdstad 2018 had van oud-theaterman Roel Oostra wel wat meer Fries gemogen. Dat zei de voormalig directeur van De Lawei dinsdag bij de uitreiking van de landelijke prijs van de Kunstenbond, die naar Oostra is vernoemd. Stadsschouwburg De Harmonie kreeg de Roel Oostraprijs, omdat zij dit jaar tot meest gastvrije theater zijn beoordeeld.

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Verslaggever Willem de Vries spreekt met Roel Oostra

Alleen 'mienskip', verder niets

Oostra heeft niet alle Culturele Hoofdstad LF2018 voorstellingen gezien, maar ze wel allemaal gevolgd. "Er zijn veel mooie dingen gebeurd, maar waar ik me over verbaas, is dat er officieel maar één Fries woord wordt gebruik. 'Mienskip'. Verder is er nooit een Fries woord gevallen. Tenminste, wel bij 'Under de Toer' (Onder de Toren) natuurlijk, maar niet bij het échte, grote werk. Niets Fries."

Passe-partout voor het leven voor De Lawei

Oostra is nu 96 jaar. Naar omstandigheden gaat het goed met hem. "Ik loop niet zo soepel meer, maar voor de rest is alles nog oké." Hij was verbaasd toen hij hoorde dat er een prijs naar hem vernoemd zou worden. "Nu vind ik het wel heel leuk." De Drachtster is al op leeftijd, maar nog altijd veel in het theater te vinden.

(Advertentie)
(Advertentie)