Zeeforel moet economie in Noord-Fryslân een impuls geven

27 nov 2018 - 16:15

Het Waddenfonds steekt drie miljoen euro in een project, waardoor vissen heen en weer kunnen zwemmen tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en de wateren daarachter. De komende vijf jaar worden zeeforellen uitgezet, barrières worden op zo'n manier aangepakt dat ze makkelijker zijn te nemen, en de waterkwaliteit wordt verbeterd. Tegelijkertijd wordt de sportvisserij in het gebied gestimuleerd.

Foto: Omrop Fryslân

De hoop is dat de toename van het aantal sportvissers een positief effect zal gaan hebben op de financiële onderbouwing van de visverbindingen. Een soortgelijke situatie heeft zich voorgedaan op het Deense eiland Funen. Het gebied trekt veel sportvissers, die zorgen voor 64.000 extra overnachtingen.

Zeeforellen zijn diva's

De zeeforel is een vis die hoge eisen stelt aan zijn omgeving. Door de aanleg van veel sluizen en gemalen en door de afsluiting van het Lauwersmeer verdween de vis uit de binnenwateren in het noorden. Als de zeeforel weer terugkomt, geldt dat ook zeker voor andere trekvissoorten, is de verwachting.

Het project kost in totaal 4,6 miljoen euro. Met de subsidie van drie miljoen euro van het Waddenfonds kan het nu van start. De partijen die samenwerken in het project betalen de rest. Het gaat dan onder andere om Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Fryslân, Hogeschool Van Hall-Larenstein, de Waddenvereniging en de provincie Groningen.

Trefwoorden: 
Waddenfonds zeeforel
(Advertentie)
(Advertentie)