Bedreigde wulp volgt huiszwaluw op als vogel van het jaar

27 nov 2018 - 12:17

De wulp is door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland uitgeroepen tot vogel van het jaar 2019. De organisaties willen met deze uitverkiezing aandacht geven aan de wulp en voorkomen dat de bedreigde vogelsoort in populatie verder afneemt. De wulp is een kust- en weidevogel die vaak in Fryslân neerstrijkt.

Twa wylpen - Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

Uit de nieuwe Vogelatlas blijkt dat het niet goed gaat met de kust- en weidevogels in Nederland. Dat geldt ook voor de wulp, waarvan jaarlijks 4300 paren in ons land broeden. De vogelbescherming wil de overlevingskansen van de wulp vergroten door weilanden om te vormen tot natte en kruidenrijke graslanden, zoals op een aantal Waddeneilanden al is gedaan.

De wulp is de opvolger van de huiszwaluw die dit jaar vogel van het jaar was. Die titel gaat nu dus naar de wulp. Volgend jaar zal er veel onderzoek worden gedaan naar de wulp, die volgens de vogelbescherming behalve een mysterieuze roep ook geheimen heeft. Daarnaast zullen er meer tellingen worden gedaan om de verspreiding van de vogel beter in kaart te krijgen.

(advertinsje)
(advertinsje)