Eigen CO2-uitstoot compenseren? Koop een stukje land?

27 nov 2018 - 12:02

De Friese Milieu Federatie wil volgend jaar, samen met vereniging de Noardlike Fryske Wâlden, handen en voeten geven aan een plan voor CO2-compensatie op veengrond. Dat zegt directeur Hans van der Werf.

Foto: Omrop Fryslan

Het is de bedoeling dat boeren het waterpeil op het land verhogen om de CO2-uitstoot tegen te gaan. Als beloning daarvoor mogen ze certificaten verkopen waar bedrijven of andere geïnteresseerden hun CO2-uitstoot mee kunnen compenseren. Het is ook mogelijk om gewoon een los certificaat te kopen als natuur- of milieuliefhebber.

Honderden euro's

De certificaten gaan ongeveer 35 euro per stuk kosten, om op deze manier de boeren financieel quitte te kunnen laten draaien. Zij zouden dan naar schatting 400 tot 600 euro per hectare kunnen verdienen, zegt Van der Werf.

Het plan met de naam 'Valuta voor Veen' bestaat al langer, maar is tot nu toe nog niet van de grond gekomen. Volgens Van der Werf zijn er gesprekken met een tweetal boeren gaande, die aan de actie mee willen doen. Deze gesprekken zijn in de afrondende fase beland. Hij gaat ervan uit dat het plan ergens volgend jaar verder uitgerold kan worden.

(advertinsje)
(advertinsje)