Houtkachels zorgen voor overlast bij omwonenden: mondkapje op en slaapkamer afgeplakt

27 nov 2018 - 06:16

Het is weer wintertijd. De tijd van gezelligheid en warmte in huis. Steeds meer mensen hebben een houtkachel in de kamer staan. Lekkere warmte geeft het, zeggen de eigenaren. Maar voor anderen zijn houtkachels een steeds groter wordend probleem. De rook van de kachel kan hele buurten 'terroriseren'. De rook slaat neer of waait de huizen van de buren in. De fijnstof die vrijkomt, zorgt voor gezondheidsproblemen bij steeds meer mensen.

Dat geldt ook voor de familie Pieters. Ze wonen in Leeuwarden in de wijk Westeinde. In hun buurt staan in een straal van 150 meter op zijn minst dertien huizen met een houtkachel.

Voor Vishitra Pieters is het een hel om in de winters met houtkachels om te gaan. Ze kan niet tegen de rook die haar huis binnenkomt. Soms kan ze bijna niet ademhalen. Haar man Ronnie Pieters is er helemaal klaar mee. Hij heeft bij de gemeente aangeklopt en gevraagd om handhaving. Maar de gemeente zegt dat ze niets kunnen doen.

Slaapkamer afgeplakt

Intussen staan in het huis van de familie verschillende apparaten om de stof uit de lucht te filteren. Eén slaapkamer is helemaal afgeplakt, zodat er geen stof in kan komen. 's Avonds zit Vishitra vaak uren in dat kamertje.

Verslaggever Simone Scheffer sprak met Ronnie en Vishitra Pieters

Foto: Simone Scheffer Omrop Fryslân

Kapje voor de mond

Sommige buren hebben de tijden dat ze hout stoken, aangepast. Dat is wel een verbetering. Maar de avonden blijven een probleem. En anderen willen niets weten van de problemen met de rook. Het echtpaar is aangeslagen. Vishitra loopt vaak met een kapje voor de mond. Ze voelt zich een gevangene in haar eigen huis.

Om de problemen aan de kaak te stellen, belegt Ronnie een avond met informatie over de gevolgen van het stoken van hout op grote schaal. Daar komen deskundigen zoals mensen van het longfonds. De avond is vooral bedoeld om mensen het gevoel te geven dat ze niet alleen staan in hun probleem met de houtkachels.

Foto: Simone Scheffer Omrop Fryslân

De informatieavond is donderdag 29 november in het Stenden Hotel aan de Rengerslaan in Leeuwarden. Mensen die belangstelling hebben, kunnen zich aanmelden bij Ronnie Pieters. Op het mailadres: r.pieters51@gmail.com.

(advertinsje)
(advertinsje)