Bodemonderzoek in Bolsward: hoop op middeleeuwse vondsten

26 nov 2018 - 17:12

Archeologisch adviesbureau RAAP is achter het stadhuis van Bolsward met een bodemonderzoek begonnen. Het onderzoek gaat vooraf aan de ontwikkeling van het Historisch Centrum Westergo in de stad. Daarvoor wordt het voormalige stadhuis verbouwd.

Foto: Gemeente Súdwest-Fryslân

Volgens gemeentelijk archeoloog Yvonne Boonstra van Súdwest-Fryslân is over het oude centrum van Bolsward nog niet veel bekend: "We weten dat de stad is gebouwd op drie terpen, die onze voorouders maakten om het water op afstand te houden. Bolsward lag vroeger aan een oude zeearm, de Marneslenk."

De naam Bolsward komt waarschijnlijk van Bodelswerth, dat 'wier (of terp) van Bodil' betekent. Die naam werd voor het eerst vermeld op elfde-eeuwse munten.

Woonlagen

De verwachting is dat er bij het bodemonderzoek woonlagen worden gevonden uit de middeleeuwen en daarna, bijvoorbeeld houten en stenen sporen van huizen, en water- en beerputten. "Het oudste wat er in een andere terp van Bolsward is gevonden is een keukenservies van zo'n tweeduizend jaar oud. Op zo'n vondst hopen we nu ook", zegt Boonstra.

Als het werk buiten klaar is, gaan de archeologen ook binnen in het stadhuis kijken. Daar wordt ook in de grond gegraven.

Belangstellenden kunnen vanaf een steiger de opgravingen bekijken. Die duren waarschijnlijk een week of zes.

(Advertentie)
(Advertentie)