Alle Friese ziekenhuizen komen met een campagne tegen vuurwerk

26 nov 2018 - 16:24

De vier Friese ziekenhuizen willen dat meer mensen een vuurwerkbril gebruiken en kinderen zich meer bewust zijn van de gevaren van vuurwerk. Daarom organiseren ze dit jaar samen een campagne. Zo delen de ziekenhuizen vuurwerkbrillen uit aan alle groep 8-leerlingen van scholen in de gemeenten waar ziekenhuizen zijn. Ook vragen ze de leraren om de kinderen les te geven over vuurwerk met een speciaal lespakket.

Fjoerwurkslachtoffer yn it sikehûs - Foto: ANP

Er zijn volgens de ziekenhuizen de laatste jaren steeds minder vuurwerkslachtoffers, maar er raken wel meer kinderen gewond door vuurwerk. In totaal is ruim de helft van alle vuurwerkslachtoffers jonger dan 20 jaar.

Oogletsel komt het vaakst voor

Een van de meest voorkomende verwondingen zijn die aan het oog. Bij de laatste jaarwisseling was dat meer dan in een kwart van de gevallen. Alleen brandwonden kwamen vaker voor.

Naast de vuurwerkbrillen en de lespakketten komt in elke gemeente een oogarts of plastisch chirurg gastles geven op één school.

De vier Friese ziekenhuizen zijn het MCL (in Leeuwarden en Harlingen), Nij Smellinghe (Drachten), Tjongerschans (Heerenveen) en Antonius (Sneek).

(Advertentie)
(Advertentie)