Nieuwkomer in de Fryske top 100: 'Moai leaf minske' van Krijn Jacob Dijkstra

26 nov 2018 - 12:03

Er kan weer worden gestemd op de Fryske top 100. The Cliffs of Moher van Gurbe Douwstra, Piter Wilkens z'n Knoopkes en het Bûthúsbankje van De Wiko's. Alle bekende nummers staan vast en zeker weer in de lijst. Maar wellicht zitten er dit jaar ook een aantal interessante nieuwkomers tussen. Deze week stellen we vier nieuwe kanshebbers aan je voor. Vandaag: 'Moai leaf minske' van Krijn Jacob Dijkstra.

Foto: Omrop Fryslân

Hoe is het met je, Krijn Jacob?

"Erg goed! Nadat we een punt achter Die Twa hebben gezet, ben ik weer helemaal opnieuw begonnen. Je kunt jezelf voor de tweede keer uitvinden, met de 'sound' die bij je past. Dat vind ik fantastisch. Ik ben helemaal niet meer gebonden aan regeltjes of mensen, maar voel me totaal vrij om te doen en te spelen wat ik zelf wil. Iets anders dan anders, dat was mijn doel."

En zo is 'Moai leaf minske' ontstaan?

"Dit is mijn eerste single en inmiddels is nummer twee 'Noch altyd' ook al uit. Beide nummers zijn heel verschillend, maar alle beide hebben ze een nieuw geluid. Ik houd zelf van de nieuwere muziek van bijvoorbeeld Charlie Puth. En wat is er dan leuker om zelf ook zo'n soort plaat te maken? Ik kan nu helemaal mijn eigen gang gaan."

Zing je in het nummer over een nieuwe liefde?

"Hahaha, een nieuwe liefde? Ik ben al sinds mijn 19e bij dezelfde vrouw. Het nummer gaat over haar. Ook veel nummers van Die Twa gingen over onze vrouwen, maar ik heb nu een nieuwe insteek gekozen. Wanneer mijn vrouw iets doet, waarvan ik denk: 'hmmm', dan zeg ik meestal: 'Mens, mens, mens'. In dit nummer heb ik de lading omgedraaid in 'allemachtig mooi mens'. Want het is prachtig om iedere keer weer over mijn grote liefde te zingen."

Horen we nou vogels op de achtergrond?

"Dat heb je goed gehoord! Ik heb gezocht naar geluiden die bij het nummer passen. Zo kwam ik op het idee om op de achtergrond zee- en vogelgeluiden te gebruiken. Zo word je als het ware meegenomen in de flow van dit nummer. Die geluiden komen gewoon uit een computer trouwens, niet dat we het nummer hebben opgenomen op het strand of zo."

Twee nieuwe singles en beide in het Fries. Wil je niet eens iets anders?

"Ik blijf vooralsnog in het Fries zingen. Maar het woord vooralsnog geeft al wel aan dat ik geen nee zeg. Zeg nooit nooit. Ik speel ook in de coverband Virus, waar we top 100 muziek spelen. Dat is vooral Engels, dus dat is ook een optie voor de toekomst."

Wie ik zelf op nummer 1 zet, laat ik mooi in het midden!

Krijn Jacob Dijkstra

Oh, dus we kunnen nog vaker van je horen?

"Jazeker, ik speel dus in Virus en met mijn schoonzus vorm ik het duo Krijn en Marleen. Bovendien speel ik in verzorgingstehuizen nog heel veel in m'n uppie. Ik werk al 24 jaar in de zorg en heb eigenlijk altijd muziek gemaakt. Vooral voor dementerende ouderen werkt dat fantastisch. Die herkennen heel veel oudere nummers. Ik ken bijna het gehele repertoire van Wim Sonneveld en Toon Hermans uit m'n hoofd."

Hé maar... Op wie stem jij straks: op je eigen nummer of die van Die Twa?

"Het mooie is dat mensen nu zowel op Die Twa als op mijn eigen nummer kunnen stemmen. Wie ik zelf op nummer 1 zet, dat laat ik mooi in het midden!"

Oh ja, heb je nog goede voornemens voor het nieuwe jaar?

"Ik ben al gestopt met roken, dus dat kan van het lijstje met goede voornemens. En verder ben ik eigenlijk wel heel tevreden met mijn leven. Dus geen gekke voornemens voor mij in 2019."

Moai leaf minske - Krijn Jacob Dijkstra

Geef je stem!

Vanaf nu kun je stemmen op de Fryske top 100 van 2018. Vul hier meteen je persoonlijk top 5 in!

Meer weten over Krijn Jacob Dijkstra? Hij is maandagmiddag te gast in het Omrop Fryslân-radioprogramma De middei fan Fryslân.

(advertinsje)
(advertinsje)