Eerste microfoon geplaatst voor permanente geluidsmeting vliegbasis Leeuwarden

26 nov 2018 - 11:44

Maandag is de eerste microfoon geplaatst voor permanente geluidsmeting rondom de vliegbasis bij Leeuwarden. Barbara Visser, staatssecretaris van Defensie, kwam naar het dorpshuis in Marsum om de website te lanceren, die aan het zogenoemde 'Geluidsmeetnet' is gekoppeld.

Er is jarenlang gewerkt aan de komst van zo'n geluidsmeetnet. In totaal worden er 16 microfoons geplaatst, die het geluid meten van vliegtuigen. De locaties van de microfoons zijn uitgekozen in samenwerking met omwonenden. Op de speciale website kunnen bezoekers de registratie van de microfoons terugzien.

Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Naast Leeuwarden komt er volgend jaar ook een geluidsmeetnet bij de vliegbasis in Volkel. Gerard Veldman, van dorpsbelang Jelsum-Koarnjum, is zeer te spreken over het geluidsmeetnet. "Leeuwarden loopt voorop. Wij hebben er jaren aan gewerkt, maar we zijn ontzettend trots dat het eindelijk wordt gebruikt."

De microfoon die wordt gebruikt op de vliegbasis - Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Nog transparanter

Ook staatssecretaris Visser is blij met de microfoons: "Het is voor ons ook echt nieuw. Het is de eerste keer dat Defensie een geluidsmeetnet voor een militaire vliegbasis aanlegt. Een nieuwe manier van werken, waarbij we nog transparanter zijn." Bang voor de resultaten is Visser niet. "Het is alleen maar goed dat er helderheid is. Er kunnen altijd afwijkingen zijn, waarbij het weer een belangrijke factor is. Op de website kun je direct zien wat er is gebeurd. Er komt ook een loket, waar mensen vragen kunnen stellen."

De naam van de speciale website zorgde voor de nodige onduidelijkheid. "Daar wordt nog aan gewerkt", belooft Veldman. "Dat moet eenvoudiger."

Verslaggever Bauke Deelstra nam een kijkje bij de vliegbasis

(advertinsje)
(advertinsje)