Kamminga en Groenewoud op eindpodium Trachitol Trophy

25 nov 2018 - 17:28

Friezinnen Manon Kamminga en Marijke Groenewoud zijn respectievelijk tweede en derde geworden in het eindklassement van de Trachitol Trophy. Dat is een meerdaagse marathonwedstrijd. Kamminga en Groenewoud moesten Irene Schouten voor zich laten, die zondag in Groningen de vierde en laatste wedstrijd won.

Foto: Neeke Smit

Vergeleken met de vorige dagen was het een wedstrijd met een hoog tempo en veel aanvalspogingen. De een na de ander kon het tempo niet bijhouden. Halverwege de wedstrijd brak een kopgroep los, met daarin alle toppers, zoals Carien Kleibeuker, Manon Kamminga en Marijke Groenewoud.

In de spannende slotfase had Loes Adegeest op een gegeven moment een halve ronde voorsprong. Zij kon toen even denken aan de overwinning, maar in de laatste 100 meter haalde Irene Schouten Marijke Groenewoud, Manon Kamminga en Adegeest allemaal in. Groenewoud werd in de slotrace tweede en Kamminga derde.

Schouten soeverein

Schouten heeft daarmee alle vier races om de Trachitol Trophy gewonnen. Ook in Breda, Utrecht en Hoorn was ze de beste. Ze had zondag voor de eindoverwinning genoeg aan een plekje bij de beste zes.

De Trachitol Trophy is de twintigste meerdaagse marathonwedstrijd. De eerste werd in 1983 verreden. Dit jaar kwamen de schaatsers in actie in Breda, Utrecht, Hoorn en Groningen.

(Advertentie)
(Advertentie)