Mistfontein Leeuwarden kleurt oranje tegen vrouwenmishandeling

25 nov 2018 - 16:30

De mistfontein in Leeuwarden kleurt zondag oranje in het kader van de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Met die dag wordt het startschot gegeven voor een wereldwijde campagne tegen discriminatie van en geweld tegen vrouwen en meisjes.

Foto: Postema Media

De actie duurt zestien dagen en bestaat uit allerlei campagnes en debatten. Net als in vorige jaren wordt de kleur oranje gebruikt om de acties onder de aandacht te brengen.

Tientallen gebouwen oranje

Zo is de mistfontein in Leeuwarden een van de tientallen gebouwen en objecten in ons land die zondag, als de schemering invalt, oranje wordt verlicht. Andere gebouwen die de kleur oranje krijgen, zijn de Erasmusbrug in Rotterdam, het Binnenhof in Den Haag, de vuurtoren van Noordwijk en de Sassenpoort in Zwolle. De 16-daagse actie eindigt op 10 december, de Dag van de Mensenrechten.

Geweld tegen vrouwen

Gemiddeld 35 procent van de vrouwen wereldwijd heeft in haar leven te maken gehad met fysiek en/of seksueel misbruik door de eigen partner of seksueel geweld door anderen (seksuele intimidatie niet meegerekend). In sommige landen ligt dat percentage zelfs op 70 procent.

Orange the World in Buro de Vries

In Buro de Vries waren Hinke Donker en Abeltje Veldkamp van de soroptimistenclub Fryslân-Súd te gast. Die komen in samenwerking met UN Women, Zonta en Emancipator met de campagne Orange the World. Doel is om geweld tegen vrouwen en meisjes uit te bannen en proberen om vrouwen meer te betrekken bij conflictoplossingen.

Hinke Donker en Abeltje Veldkamp

(Advertentie)
(Advertentie)