Openbaar Ministerie tekent hoger beroep aan tegen alle blokkeerfriezen

23 nov 2018 - 20:46

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag hoger beroep ingesteld tegen het vonnis van de rechtbank in alle 34 zaken van de A7-blokkeerders. De blokkeerfriezen zetten afgelopen jaar het verkeer op de A7 vast, om een demonstratie tegen Zwarte Piet bij de Sinterklaasintocht in Dokkum tegen te houden.

Jenny Douwes - Foto: Kappers Media

De rechtbank gaf de verdachten twee weken geleden taakstraffen, maar ze werden vrijgesproken van het verhinderen van een demonstratie door geweld of het dreigen met geweld. Het OM is het daar niet mee eens en heeft daarom hoger beroep aangetekend.

Persofficier Pieter van Rest van het OM: "Wij vinden dat er echt sprake is geweest van het verhinderen van de betoging door geweld of bedreiging met geweld. Dus wij willen dat nog een keer aan het Hof voorleggen. Wat ons betreft hadden ze daarvoor veroordeeld moeten worden."

Persofficier Pieter van Rest van het Openbaar Ministerie

Jenny Douwes werd twee weken geleden veroordeeld voor 'opruiing', maar de rechtbank vond dat ze niet medeverantwoordelijk was voor de blokkade. Het OM is het ook hier niet mee eens. "Ze is wel degelijk mede-verantwoordelijk geweest. Ook door haar betrokkenheid na de Facebook-oproep, want toen is ze contact blijven houden gedurende het hele proces", aldus Van Rest.

Vrijdag werd bekend dat van de 34 blokkeerfriezen er 19 hoger beroep hebben aangetekend tegen de uitspraak van twee weken geleden, waaronder Jenny Douwes. Een groep van 15 andere blokkeerfriezen legt zich neer bij de uitspraak en zal de werkstraffen uitvoeren.

(advertinsje)
(advertinsje)