Drachtster Boys en Avanti in Friese derby op zoek naar ommekeer

23 nov 2018 - 19:32

De Friese derby tussen de zaalvoetbalvrouwen van Drachtster Boys en die van Avanti uit Stiens leeft erg bij beide ploegen. Vrijdagavond ontmoeten de clubs elkaar in de eredivisie. Het is de Wedstrijd van de Week bij Omrop Fryslân. Met Jessie Prijs van Drachtster Boys en Si Shut Hau van Avanti, beiden ook international, blikken we vooruit op de derby.

"Het leeft altijd net even iets meer", begint Jessie Prijs. "Bij onze trainer (Symen Abe Hoekstra) leeft het heel erg. Hij komt daar uit de buurt en kan het niet over zijn hart verkrijgen als wij van Avanti verliezen. Vorig jaar zijn we er onderuit gegaan, dus we hebben wat recht te zetten. Ik denk dat we vrijdag in de kleedkamer nog wel even te horen krijgen dat hij zoiets niet weer wil."

Het is een leuke wedstrijd met veel publiek.

Avanti-speler Si Shut Hau

Si Shut Hau kijkt ook uit naar de wedstrijd tegen Drachtster Boys. "Het is een leuke wedstrijd, dichtbij en met veel publiek. Het leeft wel." Ze heeft goede hoop dat Avanti een goed resultaat kan behalen tegen Drachtster Boys, dat op papier wel favoriet is. "In het verleden is ook wel gebleken, dat we niet kansloos zijn tegen Drachtster Boys."

Foto: Omrop Fryslân

Naast speelsters van beide clubs zijn Jessie Prijs uit Leek en Si Shut Hau uit Sneek ook internationals in het Nederlands zaalvoetbalteam. Ze rijden samen naar trainingskampen, wedstrijden en kennen elkaar goed.

Toch is de start van het seizoen voor beide Friese clubs teleurstellend. Drachtster Boys speelde vorig seizoen nog in de finale om het landskampioenschap, maar staat nu negende. Volgens Prijs is dat wel te verklaren: "We hebben een nieuw team en het kost tijd voordat we de draai met zijn allen vinden. Daar moeten we aan wennen, maar clubs in de competitie ook. Ze hebben een ander beeld van Drachtster Boys dan dat we nu neerzetten."

Avanti pakte in de eerste negen wedstrijden nog maar drie punten. De eerste overwinning werd afgelopen week behaald. "Het is niet leuk, maar het is niet dat het onderling in de groep gaat spelen en dat er frustraties ontstaan", aldus Hau. "Het blijft leuk onderling, maar je wil altijd meer punten pakken."

Foto: www.dijksfotografie.nl

De grote vraag is hoe het vrijdagavond zal aflopen. Hau is vol vertrouwen, ondanks dat ze een uitwedstrijd spelen tegen Avanti: "Vorig seizoen zijn er niet heel veel doelpunten gevallen, dus ik zeg dat wij winnen met 2-1." Prijs denkt daar natuurlijk anders over: "Pfoe, dat is gedurfd! Het wordt een spannende wedstrijd, waarin wij met 3-1 aan het langste eind trekken."

De wedstrijd tussen Drachtster Boys en Avanti begint vrijdagavond om half negen. Het is live te bekijken via de website van Omrop Fryslân en via de Omrop app. Het commentaar wordt gedaan door verslaggever Freark Wijma en co-commentator Jos Alkema, die trainer was van zowel Drachtster Boys en Avanti.

(advertinsje)
(advertinsje)