Sjoerd Bootsma over LF2018: "Het was het hele jaar Black Friday"

23 nov 2018 - 13:38

Het culturele hoofdstadjaar loopt op z'n eind, dit weekend is het eindfeest met de Re-Opening. Het is nog lang niet afgelopen met het werk van LF2018, zei programmaleider Sjoerd Bootsma vrijdag bij Radio 1, "maar we hebben veel bereikt met z'n allen".

Foto: ANP

Hij wijst op de tientallen mooie projecten en de duizenden bezoekers. Het meest opvallende evenement was dat van de Reuzen van Royal de Luxe, die meer dan 400 duizend bezoekers naar Leeuwarden haalden. Bootsma: "Ik zag mannen met tranen in de ogen staan. Ik dacht: als dit kan, wat kan er dan nog meer?"

Liwwadder Blues

Het was een druk jaar voor iedereen die met cultuur te maken had en ook voor Sjoerd Bootsma zelf. "Het was het hele jaar Black Friday." Naast het grote aantal bezoekers viel hem ook de open houding van de Leeuwarders op. Bootsma: "Mensen praten met trots over hun stad. Dat is wel anders dan voorheen. Het gevoel van de Leeuwarder Blues, van dat liedje: 'Het hét nooit wat weest en it sal nooit wat wudde, ast in Liwwadden geboren bist kanst it wel skudde.' Dat verliefd zijn op je eigen onvermogen, is echt wel veranderd.' Bescheidenheid is goed, maar je mag trots zijn op wie je bent en waar je vandaan komt."

Niet om alles blij

Als hij terugkijkt, wordt Bootsma niet van alles blij. "De zwartepietendiscussie gaat heel fel, het was vorig weekend niet gezellig in de stad. Waarom krijgen we het niet voor elkaar om het Sinterklaasfeest voor iedereen te laten zijn?" Daarbij gaat het om het dialoog, zegt Bootsma. "We moeten met elkaar blijven praten." Bijvoorbeeld in het wekelijkse programma IepenUP wordt diepgaand gediscussieerd over dit soort thema's.

Kwartiermaker

De komende jaren zal hij doorgaan met wat er dit jaar is bereikt met LF2018 voor de cultuur. Hij wil dat vasthouden en de komende jaren uitbouwen. Bootsma: "Dat vraagt goed leiderschap en keuzes durven maken. Je hebt een stip op de horizon nodig die verder reikt dan de komende 4 jaar van een regeerperiode." Er komt een nieuwe organisatie, als opvolger van LF2018. Bootsma zal daarbij zelf als 'kwartiermaker' aan de slag, samen met Lieuwe Krol (nu de marketingman van LF2018).

De provincie heeft twee keer 2 miljoen euro beschikbaar gesteld, voor 2019 en voor 2020. De gemeente Leeuwarden heeft 6 ton gereserveerd voor 2019 en voor 2020 ook een paar ton.

Trefwoorden: 
LF2018 Sjoerd Bootsma
(Advertentie)
(Advertentie)