Smallingerland wil samenwerken met Groningen in proef opvang asielzoekers

23 nov 2018 - 11:58

De gemeente Smallingerland gaat misschien samenwerken met de gemeente Groningen in de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Donderdag werd bekend dat er een akkoord is tussen de gemeenten en het Rijk over de zogenaamde bed-bad-broodregeling.

It gemeentehûs fan Smellingerlân - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Sommige gemeenten bieden die opvang aan om te voorkomen dat de asielzoekers in de illegaliteit of op straat belanden. Er is nu afgesproken dat in vijf gemeenten een proef komt met opvang die deels door het Rijk wordt betaald. Groningen is een van die gemeenten. Andere gemeenten moeten de opvang langzaamaan afbouwen. In Fryslân vangt alleen Smallingerland op deze manier asielzoekers op.

Het gaat op dit moment om tien mensen. In september had de gemeente al het besluit genomen dat ze met ingang van 1 juli volgend jaar stopt met de opvang. De gemeente Smallingerland doet niet mee aan de landelijke proef, maar wil contact zoeken met Groningen om te kijken of er mogelijkheden zijn om samen te werken. Hoe die samenwerking eruit komt te zien, is nog niet duidelijk.

(Advertentie)
(Advertentie)